Negatieve rentevoeten: hoe kan je de cashflow optimaliseren?

Dit jaar betekende een keerpunt voor de financiële wereld. De meeste banken besloten ondernemingen negatieve rentevoeten aan te rekenen voor hun liquide middelen. Concreet wordt een percentage van 0,5% toegepast. Als ondernemer moet je hen dus, naast de maandelijkse vaste kosten, nu ook rente betalen op de liquide middelen die je bij hen aanhoudt. Hoe kan je als kmo jouw cashflow optimaliseren om je hiertegen te wapenen? Enkele tips van specialist Pareto.

Als objectieve, transparante en ethische speler profileert Pareto zich als jouw family office voor financiële planning. Vanuit een analyse van alle relevante aspecten, begeleidt Pareto ondernemers naar de best mogelijke oplossingen, op maat van de klant. Binnen de context van de negatieve rentevoeten luidt het advies van het team van experten: de cashflow optimaliseren!

Cashflow optimaliseren begint met opdelen

Bekijk in de eerste plaats jouw behoeften doorheen de tijd. Maak het onderscheid tussen essentiële cashflow (noodzakelijk tijdens het jaar), cashflow op korte termijn (1 tot 3 jaar), op middellange termijn (3 tot 7 jaar) en overtollige liquiditeiten op lange termijn. Voor de essentiële cashflow bestaan er weinig alternatieven, behalve misschien onderhandelen met jouw bankier vanaf welke drempel men de negatieve rentevoet aanrekent. Met cashflow op korte termijn zijn risico’s niet geoorloofd. Ga hiervoor na bij jouw bank of een termijnbelegging van een jaar mogelijk is. Als alternatief kan je opteren voor een tak 26verzekeringscontract met kapitaalsgarantie en gegarandeerd rendement.

Berekend risico op middellange termijn

Wil je cashflow optimaliseren met een beleggingshorizon van drie jaar of meer, dan valt een berekend risico te overwegen. Vanuit fiscaal oogpunt bieden de DBI-Bevek en tak 6 producten perspectieven. De DBI-Bevekportefeuille bevat uitsluitend aandelen en wordt niet belast met vennootschapsbelasting. Enkel als je zeer goed geïnformeerd bent en bereid bent een aanzienlijk risico te nemen, zouden wij deze keuze aanbevelen. Zo niet lijkt tak 6 een beter alternatief. Daarbij belast de fiscus de winst op het niveau van de vennootschap, maar alleen bij het afkopen of uitkeren van het kapitaal. Op stortingen ben je geen premietaks verschuldigd.

Cashflow optimaliseren op lange termijn

Voor het beleggen van overtollige liquiditeiten blijft vastgoed interessant. De voordelen zijn legio: volledig aftrekbare aankoopkosten, afschrijving, grotere leencapaciteit, mogelijkheid op overdracht te plannen door schenking van de aandelen van de vennootschap… Besef wel dat de meerwaarde bij de verkoop wordt belast.

Je merkt het: jouw cashflow optimaliseren is gen evidente oefening. Laat je daarom adviseren door de experts van Pareto. Dat kan via onderstaand formulier of door rechtstreeks contact op te nemen.

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Pareto

Meer weten?

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Pareto
  • “Stationsstraat 92
    1930 Zaventem
  • +32 (0)2 201 26 67

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials