Sustainable Consultancy: jouw hefboom voor het realiseren van transities

Belgische bedrijven zijn motoren van innovatie. Ze stuwen de economie en de samenleving vooruit in de energie-, digitale en mobiliteitstransities waar we vandaag voor staan. Vanzelfsprekend gaan daar investeringen mee gepaard. Daarvoor doe je best een beroep op een partner die gebruik kan maken van vele jaren expertise rond deze thema’s. ABN AMRO is zo’n partner. Met een gespecialiseerd aanbod onder de noemer ‘sustainable consultancy’ begeleidt de bank ondernemingen in het maken van deze transities, vertelt Head of Corporate Banking Yannick Huygens.

Sustainable consultancy voor ondernemingen in transitie

Als verantwoordelijke voor corporate banking in België en Luxemburg stuurt Yannick Huygens 2 teams van relatiemanagers aan. Zij ondersteunen ondernemingen met een omzet van meer dan 25 miljoen euro. Daarbij zijn ze verantwoordelijk voor de relaties met deze bedrijven en zorgen ze ervoor dat ze toegang hebben tot de productexpertise van ABN AMRO.

“Binnen ABN AMRO werken wij rond de transitiethema’s energie, digitalisering en mobiliteit. Als bedrijven willen werken aan één of meerdere daarvan, dan staan wij graag aan hun zijde met sustainable consultancy.”

Duurzame pioniers

Volgens Yannick Huygens is ABN AMRO een pionier inzake sustainable consultancy en voelen bedrijven dat ook in de service en oplossingen die zij aangereikt krijgen.

“We krijgen vaak te horen dat we ons veel vroeger dan andere spelers hebben toegelegd op deze thema’s. Daardoor hebben we meer relevante expertise in huis en kunnen we brede oplossingen bieden.

We treden op als onafhankelijke partner en analyseren het bedrijf, de sector waarin het opereert en hoe het gefinancierd is. Van daaruit kijken hoe we de transitie kunnen accelereren. Is dat met rechtstreekse financiering? Zijn er externe investeerders nodig? Moet er een kapitaal- of financieringsstructuur opgezet of geoptimaliseerd worden? Als we dat besproken hebben, ondernemen we de nodige acties om tot de juiste oplossing te komen.”

Sustainable consultancy voorbij financiering

“We benaderen sustainable consultancy bewust ruim zodat we onze klanten ook maximaal kunnen ondersteunen in het realiseren van hun transities”, gaat Yannick verder. Met dat doel in het achterhoofd richtte ABN AMRO ook het Impact Fund Programma op.

“In dit programma nodigen we bedrijven uit naar onze zetel in Nederland voor een intensieve workshop. Daarin onderzoeken we samen wat verduurzamen voor hen kan betekenen, wat ze circulair kunnen maken enzovoort. Financiering is dus maar één aspect van onze sustainable consultancy. Daarnaast gaat het evenzeer om onderzoek en advies rond wat er mogelijk is en hoe.”

Aquafin maakt de transitie

Eén van de bedrijven die beroep doen op de sustainable consultancy van ABN AMRO is de Vlaamse Waterzuiveraar Aquafin. Zij zagen zich genoodzaakt te investeren in het kader van de Europese richtlijnen waaraan ze moeten voldoen.

“Aquafin had een aanzienlijk bedrag nodig om de nodige transities te kunnen maken. Wij brachten daarvoor verschillende, externe, internationale investeerders bij elkaar. Ieder van hen investeerde een bedrag in een zogenaamde groene obligatie of green bond. Wij zorgen ervoor dat die genoteerd werd op de Euronext beurs en dat Aquafin toegang kreeg tot de nodige fondsen om hun transitie tot een goed einde te brengen.”

Heb jij vragen over sustainable consultancy of corporate banking? Stel ze aan de specialisten van ABN AMRO Private Bank via onderstaand formulier.

Lees ook:

De ondernemersscan van ABN AMRO toont het echte rendement van je beleggingen

Financiering van operationele entiteiten: de volgende stap in een holistische aanpak

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en ABN AMRO Private Banking

Meer weten?

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • ABN AMRO Private Banking

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials