Corona-ouderschapsverlof vanaf 1 mei 2020

Corona-ouderschapsverlof vanaf 1 mei 2020

Arbeids & Sociaal recht

Door de (gedeeltelijke) schorsing van de lessen in de scholen genieten werknemers vanaf 1 mei 2020 van een specifiek ouderschapsverlof om voor hun kinderen te zorgen. Dat blijkt uit een bericht dat is verschenen op de website van de RVA.  Wat houdt dit in? Catherine Legardien, Legal Expert bij HR-dienstverlener Partena Professional, licht de belangrijkste principes van deze nieuwe maatregel toe.

Wie maakt aanspraak op het ‘corona-ouderschapsverlof’?

“Om aanspraak te maken op het “corona-ouderschapsverlof” moet de werknemer sinds minstens 1 maand met een arbeidsovereenkomst gebonden zijn geweest aan de werkgever. Hij moet ook ten minste één kind ten laste hebben dat de leeftijd van 12 jaar (of 21 jaar als het kind gehandicapt is) nog niet heeft bereikt. De werknemer die kiest voor ‘corona-ouderschapsverlof’ zal een uitkering van de RVA krijgen,” legt Catherine Legardien uit.

Welke modaliteiten moeten worden nageleefd?

Het ‘corona-ouderschapsverlof’ kan worden opgenomen onder de vorm van een vermindering van de prestaties met 1/2 of 1/5. “Een volledige schorsing van de prestaties zal dus niet mogelijk zijn. Let wel op, want dit ouderschapsverlof kan enkel met toestemming van de werkgever worden genomen.”

Is er een impact op het ‘gewone’ ouderschapsverlof?

De RVA zegt duidelijk dat de periode van ‘corona-ouderschapsverlof’ niet zal meetellen voor het krediet van het ‘gewone’ ouderschapsverlof.

In welke periode kan dit verlof worden genomen?

“Het ‘Corona-ouderschapsverlof’ zal kunnen worden genomen in de periode van 1 mei 2020 tot 30 juni 2020. Let op, deze nieuwe maatregel is op dit moment nog in de ontwerpfase. Hij is dus nog niet van kracht. De werknemer kan dus ook nog geen verlofaanvraag indienen, noch bij zijn werkgever, noch bij de RVA. Wanneer deze maatregel in het Belgisch Staatsblad is gepubliceerd, zullen we meer informatie kunnen geven,” besluit Catherine Legardien van Partena Professional.

Bron: RVA.

Up2dates.png

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven