Benzine- en dieselprijzen niet geïndexeerd

Dit is er veranderd op 1 januari 2019

Economisch & Handelsrecht

Nieuwe regels en nieuwe wetten in 2019

Met de jaarwisseling zijn er een aantal nieuwe regels ingegaan. Als ondernemer dien je voortaan rekening te houden met:

Bier wordt duurder

Als horeca- of supermarktuitbater krijg je voor bier van AB InBev en Alken-Maes een duurdere factuur gepresenteerd. Je mag zelf beslissen of je deze verhoging doorrekent aan de consument.

Benzine- en dieselprijzen niet geïndexeerd

De prijzen van benzine en diesel werden op 1 januari niet geïndexeerd. Moest dat wel gebeurd zijn, dan zouden beide brandstoffen meer dan 1,5 cent per liter duurder worden.

Duurdere portkosten

Voor binnenlandse zendingen vraagt bpost 0,95 euro (en 0,92 euro per tien). Bpost voerde ook het priortarief terug in: 1 euro voor één postzegel en 0,97 euro als je ze per tien koopt. Voor grotere aantallen gelden andere tarieven. U kan ze hier downloaden.

Banktarieven worden opgetrokken

BNP Paribas Fortis en ING trekken een reeks tarieven op. BNP Paribas Fortis rekent daarnaast ook extra kosten aan voor het beheren van nalatenschappen die binnen de twaalf maanden na een overlijden nog niet geregeld zijn.

Strengere regels voor zonnebank

Uitbater van zonnecentra dienen er rekening mee te houden dat wie onder de zonnebank wil voortaan een doktersattest moet voorleggen met zijn of haar huidtype. Je klanten kunnen hun huid ook laten scannen in je zonnecentrum, zodat je de gevoeligheid kan bepalen. Wie huidtype 1 heeft, mag niet meer onder de zonnebank.

Vlaamse premie na ernstige ziekte werknemer

Als werkgever kan je de Vlaamse ondersteuningspremie voor personen met een handicap (VOP) voortaan ook aanvragen voor werknemers die herstellen van een ernstige ziekte en toch weer aan het werk willen. De premie bedraagt 20% van het loon voor een periode van 2 jaar. De periode kan indien nodig met 2 jaar verlengd worden.

Meer nettoloon door taxshift

De derde en laatste fase van de taxshift is in werking getreden. Werknemers die een brutoloon van 2000 euro hebben (netto 1575) zullen netto 37 euro meer overhouden. Er kwam ook een daling van de werkgeversbijdragen.

Loonindexatie voor bedienden

De bedienden die werken volgens het paritair comité 200 kregen een loonindexatie van 2,16%, net als de werknemers die in de handel in voedingswaren actief zijn. Werknemers die in de primaire sector, de voedingsnijverheid en de horeca werken, genieten een indexatie van 2,10%.

Ziekte-uitkering voor oudere zelfstandigen

Zelfstandigen die na hun 65ste blijven werken, kunnen een ziekte-uitkering krijgen.

Brugpensioen wordt strenger

De voorwaarden voor het Stelsel van Werkloosheid met bedrijfsToeslag, verstrengen. De algemene leeftijdsvoorwaarde blijft 62 jaar, maar een man moet voortaan 41 jaren loopbaan bewijzen en een vrouw 35.

Buitenlandse werkkrachten aantrekken makkelijker

Het is makkelijker geworden om buitenlandse werkkrachten aan te werven, vooral hoog- en middengeschoolden.

Brusselse lage-emissiezone wordt strenger

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wordt de lage-emissiezone uitgebreid naar diesels van de Euro 2-norm en benzinevoertuigen zonder euro-norm of euro 1-norm. Tot 31 maart a.s. geldt er een overgangsperiode.

Inhaalverbod en kilometerheffing voor vrachtwagens

Voor de transporteurs onder onze lezers: op snelwegen met 2 x 2 rijvakken verdwijnt het algemeen inhaalverbod voor vrachtwagens. Bij regenweer geldt er wel nog een verbod om in te halen. De regio’s mogen zelf wel een inhaalverbod opleggen wanneer ze dat voor bepaalde delen van de snelweg nodig vinden. Daarnaast is er een uitbreiding gekomen voor de kilometerheffing, met name de A11 (van Brugge tot Knokke-Heist), de N36 (van Roeselare tot in Zarren) en de N722 (van Hasselt tot Sint-Truiden).

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Bekijk de socials