‘Meneer Faillissement’ Eddy Van Camp 50 jaar aan de Balie van Antwerpen

Economisch & Handelsrecht

De bekende advocaat en curator Eddy Van Camp (°1942) is dit jaar 50 jaar ingeschreven aan de Balie van Antwerpen. ‘Meneer Faillissement’, zoals zijn bijnaam in gerechtelijke kringen luidt, werd onlangs gevierd door de Balie, samen met enkele andere advocaten die ook een halve eeuw actief advocaat zijn.

Moest Eddy Van Camp memoires schrijven, zijn boek zou lezen als een trein en bol staan van de bijzondere, vaak humoristische anekdotes. Zijn columns en zijn publicaties in de juristenkrant waren ook vaak met veel humor doorspekt.

Mediagenieke faillissementen

Alhoewel zijn bijnaam ‘Meneer Faillissement’ luidt, is Eddy Van Camp in de eerste plaats een advocaat pur sang, gefascineerd door alles wat de mens aangaat. Het feit dat hij een aantal grote, mediagenieke faillissementen als curator heeft afgehandeld, leverde hem wellicht zijn bijnaam op.

Zo heeft Eddy Van Camp als curator een opmerkelijke, en zeer belangrijke rol gespeeld in het faillissement van het Sportpaleis in 1996, een faillissement dat hij samen behartigde samen met advocaat Guy van Houcke. Zonder zijn demarches zou het Sportpaleis er vandaag allicht niet meer geweest zijn.

Op het moment van het faillissement stond het concert van Pavarotti geprogrammeerd. Waar bij een faillissement normaal alle activiteiten worden stopgezet, was Eddy Van Camp van oordeel dat hij dat concert koste wat kost moest laten doorgaan. Er was toen ook een probleem met de branduitgang. De curatele is toen zelf een lening aangegaan om de branduitgang aan te passen, zodat Pavarotti zijn concert kon geven. Eddy Van Camp wilde het Sportpaleis hoe dan ook laten bestaan, en stelde zich persoonlijk borg voor de uitvoering van de werken.

Curator bouwt zeeschip

Een ander belangrijk faillissement dat Eddy Van Camp behartigde was dat van de Sint-Pieters Scheepswerven in Temse. Hij besliste dat het schip in aanbouw moest afgewerkt worden. Alleen verliep de maidentrip van het schip niet van een leien dakje. Bij de eerste uitvaart voer het schip tegen een van de pilaren van de brug van Temse. De brug bleef openstaan en er ontstond een gigantische verkeersknoop.

Een lijfstraf voor de curator?

Nog een bijzondere anekdote van een faillissement van curator Van Camp was dat van CACC, een bedrijf dat wereldwijd grote hotels van airco voorzag. Er werd op dat moment onder andere airco geplaatst in een groot hotel in Saoudie-Arabië. Eddy Van Camp ontving op een bepaald moment een vonnis, waarin stond dat hij een lijfstraf had gekregen omdat hij niet was komen opdagen…

Curator zendt de Giro uit

Zeker zo memorabel was het faillissement van Alfacam, een bedrijf dat wereldvermaard was voor zijn captatiewagens en ander opnamemateriaal. De grootste evenementen werden door Alfacam op beeld vastgelegd: alle Eurosongfestivals, de Olympische Spelen,…

Het faillissement waarbij ook Mr. Ilse Mertens en Mr. Alain Van der Cloot als curatoren werden benoemd, werd op een vrijdagvoormiddag uitgesproken, op de dag dat er in de namiddag opnames waren voor het televisieprogramma The Voice. The Voice afblazen kon de curatele echt niet maken. Eddy Van Camp is trouwens steeds van oordeel geweest dat hij de projecten die bij de failliete bedrijven in de pijplijn zaten, moest afwerken, ten voordele van de continuïteit van de bedrijven.

Ook de uitzending van de Giro kwam eraan. Curator Van Camp heeft toen een filmploeg laten overvliegen naar Italië. Maar wilde hij het vliegtuig dat boven de wedstrijd de beelden zou verwerken laten opstijgen, diende er eerst betaald te worden, en dit wel ten laatste daags voor de uitzending. Op vrijdagavond ontving de curator het geld van de bank. ’s Anderendaags werd om 10 uur het startschot van de Giro gegeven. Het hele kantoor van Mr. Van Camp zat aan het televisietoestel gekluisterd. Wat een opluchting toen de eerste beelden van de Giro verschenen.

Alfacam werd achteraf overgedragen. De activiteiten van het bedrijf werden overgeheveld naar Euromedia, vandaag Videohouse en de infrastructuur kwam in handen van AED Studio’s.

Stichter Pro Mandato

Eddy Van Camp zelf loofde tijdens zijn viering zijn patron Willy Van Orshaegen, van wie hij als pas afgestudeerd advocaat veel geleerd heeft. Zelf heeft hij ook tal van stagiairs opgeleid en hij stichtte ook de vereniging Pro Mandato, de enige Belgische vereniging van curatoren. Zijn levenswerk wordt voortgezet door Mr. Ilse Mertens, zijn rechterhand sedert meer dan 30 jaar.

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Bekijk de socials