De basisbeginselen van de btw-wet

Fiscaal recht

Btw-plichtig of niet?

Als zelfstandige of ondernemer ben je meestal btw-plichtig. De btw is een belasting op je goederen en diensten die door de eindconsument betaald wordt. Op je goederen en diensten reken je dus btw aan je klant aan. Dat bedrag dien jij over te maken aan de overheid, maar je mag van die som de btw in mindering brengen die je zelf betaalt op goederen of diensten voor je zaak. Is je omzet lager dan 25.000 euro, dan ben je wel btw-plichtig, maar kan je een vrijstelling van de aangiftes aanvragen.

Verschillende btw-percentages

Periodiek dien je een btw-aangifte in. Je geeft de betaalde en de ontvangen btw aan en het verschil hiertussen stort je door aan de btw-administratie. Er gelden verschillende percentages. Het normale btw-tarief bedraagt 21%. Er geldt een tarief van 6% voor bepaalde renovatiewerken, landbouwproducten, bepaalde voedingsproducten, alcoholvrije dranken, bepaalde geneesmiddelen, boeken en bepaalde tijdschriften. Voor steenkool en voor abonnementen op betaaltelevisie geldt een btw-tarief van 12%.

Online btw-aangifte

De btw-administratie laat toe uw aangifte online in te vullen. Verkeer je in de onmogelijkheid om dit te doen, kan je een papieren aangifte indienen. Hiervoor dien je je btw-controlekantoor wel speciaal om te verzoeken, met een motivatie. Je krijgt dan blanco aangifteformulieren die je ingevuld naar het scanningcentrum kan sturen.  

Jaarlijkse lijst met klanten

Je bent als btw-plichtige ook gehouden om jaarlijks een klantenlisting in te dienen, een lijst van de klanten en hun Belgische btw-nummers aan wie je het vorige kalenderjaar goederen of diensten geleverd hebt, dit voor minsten 250 euro in totaal, exclusief btw. Deze klantenlijst dient voor 31 maar van elk jaar ingestuurd te worden. Kleine ondernemingen (< 25.000 euro omzet) hoeven dit sinds 1 juli 2016 niet meer te doen.

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Bekijk de socials