fiscaal voordeel van een bedrijfsfiets

De fiscale en andere voordelen van de bedrijfsfiets

Fiscaal recht

Fietsende werknemers zijn gezonde werknemers

De monitor van het VIAS Institute en de FOD Mobiliteit wijst uit dat in 2017 16% van de woon-werkverplaatsingen met de fiets gebeurde, daar waar dat in 2010 nog maar 7% was. De tweewieler wordt steeds meer verkozen boven het vaste plaatsje in de file. Fiscaal is het in elk geval een interessant alternatief, om nog maar te zwijgen over de andere voordelen, zoals minder stress en meer lichaamsbeweging.

Gunstig fiscaal regime

Wanneer je werknemer zijn bedrijfsfiets gebruikt om naar het werk te fietsen, zijn de kosten voor het verwerven, onderhouden en herstellen van de fietsen voor 120% fiscaal aftrekbaar. Ook de kosten voor een fietsenstalling, kleedruimtes, douches,… zijn voor 120% fiscaal aftrekbaar. Ken je je werknemer daar bovenop een fietsvergoeding toe (maximaal 0,23 euro per kilometer), dan zijn deze kosten 100% aftrekbaar. Je bent echter niet verplicht om een fietsvergoeding uit te betalen, tenzij je sector-cao anders bepaalt. Let wel: op 1 januari 2020 daalt de aftrekbaarheid van de kosten naar 100% (van toepassing vanaf aanslagjaar 2021).

Privégebruik is geen loonvoordeel

Je werknemer mag de bedrijfsfiets ook privé gebruiken zonder dat dit gebruik beschouwd wordt als loonvoordeel waarop RSZ-bijdragen en belastingen verschuldigd zijn. Je medewerker mag de fiets wel niet uitsluitend voor privéverplaatsingen gebruiken.

Cumulatie met bedrijfswagen

De bedrijfsfiets mag je cumuleren met een bedrijfswagen, interessant voor werknemers die hun bedrijfswagen niet elke dag nodig hebben.

Interessante andere voordelen

Met werknemers die de auto (af en toe) inruilen voor de fiets heb je minder parkeerplaatsen nodig op je bedrijfsterrein. Fietsende werknemers dragen bovendien bij aan een positieve employer branding en aan een duurzaam imago. Ze zijn ook gezonder en bijgevolg minder vaak afwezig.

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Bekijk de socials