Verklik eens een buurman

Fiscaal recht

In de strijd tegen de sociale en fiscale fraude werd ook een “Meldpunt” (een verkliklijn) geopend waarop burgers een vermoeden van fraude kunnen melden. Het succes volgt een stijgende lijn: gemiddeld vijftig klachten per dag.

Voor het eerste kwartaal van dit jaar kwamen er al 3.476 meldingen van vermoedelijke fraude toe op het meldpunt. Dat is evenveel als de helft van alle meldingen in 2016. Verklikken is een sport geworden, niet altijd even rechtvaardig en eerlijk, maar toch in de meeste gevallen, want tweederde van de verklikkingen zijn tot op heden gegrond gebleken. Dat stelt staatssecretaris voor Fraudebestrijding Philippe De Backer vast.

Over wat gaan de meeste klachten?

Het gaat meestal om vermoedens van zwartwerk of ander gesjoemel, maar ook om andere illegale praktijken. Een belangrijke vorm van sociale en fiscale fraude is domiciliefraude, d.w.z. liegen over je domicilie in de hoop een hogere uitkering te krijgen. En het gaat niet noodzakelijk om futiliteiten want de controles van de overheid, als gevolg van de verklikkingen, brachten vorig jaar 5 miljoen euro op.

Toemaatje

De A12 Business Club heeft staatssecretaris Philippe De Backer uitgenodigd om zijn beleid toe te lichten tijdens een ontbijtvergadering op 20 september 2017 in de vergaderzaal van Mediahuis (Gazet van Antwerpen). Wie hierbij aanwezig wil zijn, kan zich inschrijven via www.a12businessclub.be

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Bekijk de socials