“Le nouveau VCA est arrivé”

Wetgeving

“De aangepaste VCA-versie is een evolutie, geen revolutie,” zegt Ronny Macharis, auditor en kwaliteitsmanager van BTV Audit. VCA staat voor Veiligheid Checklist Aannemers en is een uitgelezen instrument om ongevallen op de vloer te verminderen.

De VCA-checklist is hét instrument om het veiligheidsgebeuren in een onderneming gestructureerd aan te pakken. Door de certificatie geef je als onderneming een duidelijk signaal naar klanten, leveranciers en medewerkers dat je betrokken bent bij hun veiligheid door tijdens het uitvoeren van werken de nodige preventiemaatregelen in acht te nemen.

Nieuwe VCA: 5 uitgangspunten

 1. Terug naar de basis

De vragen in de audit zijn verminderd en logischer gestructureerd.

 1. Meer aandacht voor de praktijk
 • herinvoering van toolboxmeetings (veiligheidsmeetings) voor VCA*
 • Ook de directie wordt betrokken bij de werkplekinspecties
 • Meer nadruk op gedragsbewustwording
 • Verplichte evaluatie van onderaannemers
 • Extra werfbezoeken tijdens de audit
 1. Maatwerk voor veiligheidsgedrag en -cultuur
  Elk bedrijf is anders en kan een eigen bewustwordingsprogramma maken. Het observatieprogramma uit de vorige VCA-versie is vervangen door een programma voor VGM- bewustzijn en -gedrag, dat verplicht is voor VCA**-bedrijven.
 2. Meer duidelijkheid en betrouwbaarheid voor de keten
  De beoordeling van de onderaannemers is verplicht vanaf het VCA** niveau.
 3. VCA en andere landen 
  Op dit moment bestaat er één BE-NL versie. Bedoeling is om andere landen te overtuigen om mee in te stappen. De nieuwe versie is nu zo ingericht dat ook andere landen deze makkelijk kunnen toepassen.

Overgangstermijnen?

BTV Audit maakt sinds 2 april offertes volgens de nieuwe VCA-versie maar de certificatie-audits kunnen nog worden uitgevoerd volgens de oude versie tot 1 oktober van dit jaar. Vanaf drie maanden na publicatie, dus vanaf 2 juli 2018, moeten de contracten voor certificatie worden gebaseerd op de nieuwe versie.  Gecertificeerde bedrijven blijven onder de oude versie geauditeerd tot aan de vervaldatum van hun huidige certificaat, met uitzondering van bedrijven met vestigingen buiten Nederland en België. Deze laatste dienen te worden overgezet op het nieuwe certificaat voor 2 oktober 2019.

Vragen over VCA-certificatie mogen steeds worden gesteld via info@btvaudit.be.

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

 • logo ocb

  OCB