redenen om voor een vastgoedmakelaar te kiezen

België telt bijna 10.500 immomakelaars

Vastgoedrecht

Vlaming doet meer en meer beroep op vastgoedmakelaar

Ons land telt 10.431 vastgoedmakelaars. Dat is een record. Daarnaast werden het voorbije jaar nooit meer huizen gekocht en verkocht, en dat gebeurt in toenemende mate met de hulp van een makelaar. Het BIV, het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars, zocht uit wat voor de Vlaming de belangrijkste redenen zijn om voor een makelaar te kiezen.

 1. Geen tijd voor kopzorgen

Waar tien jaar geleden 4 Vlamingen op 10 hun huis verkochten met een makelaar is dat vandaag bijna 6 op 10. De Vlaming heeft weinig tijd en wil zo weinig mogelijk kopzorgen hebben. Een huis zelf verkopen betekent dat je veel telefoons en mails krijgt, die je moet beantwoorden. Een huis verkopen wordt ook alsmaar ingewikkelder. “Daarom gaat de Vlaming, of hij nu koper of verkoper is, meer dan ooit op zoek naar expertise”, stelt Stefaan Leliaert, voorzitter van het BIV. “Ervaring is dan iets dat sterk kan overtuigen. Maar bijvoorbeeld ook het feit dat de vastgoedmakelaar de voorschotten verplicht op een derdenrekening moet parkeren en deze wettelijk beschermd zijn tegen een mogelijk faillissement van de vastgoedmakelaar, geeft een veilig gevoel.”

 1. Geen onverwachte extra kosten

Berokkent een bezoeker of kandidaat-koper schade aan je interieur? Wanneer het huisbezoek plaatsvindt in aanwezigheid van een vastgoedmakelaar, kan deze beroep doen op zijn collectieve beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Verkoop je je woning zelf en stoot een huizenjager een kostbare vaas om? Dan kan je alleen beroep doen op je familiale verzekering. Wellicht zal je een franchise moeten incalculeren.

 1. Op de hoogte van stedenbouwkundige voorschriften

Als particulier weet je niet altijd wat wettelijk wel en niet mag in een bepaalde regio. Je kan je koper bijgevolg niet altijd correct informeren, bijvoorbeeld of het mogelijk is een veranda aan te bouwen. Een makelaar gaat zulke zaken steeds na. Hij is ook op de hoogte van de documenten en attesten die nodig zijn bij de verkoop. Zo is binnen afzienbare tijd ook een asbestverslag nodig voor de verkoop van je woning.

 1. Digitaal een preselectie maken

Gemiddeld bezoekt een kandidaat-koper 12 panden om zijn ideale woning te vinden. Op de websites van immomakelaars kan je al een goede indruk krijgen van een pand. “Makelaars bieden steeds vaker virtuele bezoeken aan, waardoor zowel kopers als verkoper een pak tijd kunnen besparen”, aldus Dorien Stevens, woordvoerster van het BIV. “We zien dat almaar meer kopers tegenwoordig een preselectie maken via een virtuele tour langs verschillende woningen. Soms kunnen ze zelfs ook al via digitale weg de impact van een eventuele renovatie zien. Dat zorgt ervoor dat kopers niet meer langs alle geselecteerde panden moeten rijden om hun droomwoning te vinden, maar met twee huisbezoeken genoeg gezien hebben om tot een aankoop over te gaan.”

Alle erkende vastgoedmakelaars vind je terug op de website van BIV.

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

 • Wetgeving

  Wat is erfpacht?

  Erfpacht wordt vaak als alternatief gezien van het kopen van vastgoed. Je betaalt als e...

 • Wetgeving

  Wat is recht van opstal?

  Recht van opstal is een zakelijk recht dat bij akte moet worden vastgelegd. Wat houdt h...

Bekijk de socials