Vriendenkapitaal

Vriendenkapitaal: fiscaalvriendelijk investeren in kmo’s

Wetgeving

Als uitbreiding van de winwinleningen waarmee particulieren aan een ondernemer geld kunnen lenen, kunnen ze nu ook hun spaargeld in vriendenkapitaal of win-winaandelen investeren. Wie 75.000 euro in het kapitaal van een kmo stopt, krijgt een fiscaal voordeel. Dit  ‘vriendenkapitaal’ maakt deel uit van het herstelplan van de Vlaamse regering en komt boven op de maatregelen zoals de hinderpremies en compensatiepremies.

Winwinlening: geld lenen aan onderneming

Bij een winwinlening kunnen Vlamingen fiscaalvriendelijk geld lenen aan een onderneming. Er geldt een maximumbedrag van 75.000 euro voor wie de lening geeft en een plafond van 300.000 euro voor het bedrijf dat ze ontvangt. Tot tien jaar is er voor de investeerder een fiscaal voordeel van 2,5 procent. Als de lening niet wordt afbetaald, wordt eenmalig 40 procent van het geleende bedrag fiscaal aftrekbaar.

Vriendenkapitaal : geld investeren in kmo

De winwinlening wordt uitgebreid naar kapitaal. Met dit 'vriendenkapitaal' krijgen particulieren fiscaal een duwtje in de rug om spaargeld te investeren in kmo's. Dezelfde plafonds gelden als bij de winwinlening. Gedurende vijf jaar is er een fiscaal voordeel van 2,5 procent. De investering kan ook in een coöperatieve of een burgerinitiatief. Er is wel geen eenmalig fiscaal voordeel als de vennootschap failliet gaat.

Welvaartsfonds: investeringsfonds voor grotere bedrijven, start-ups en scale-ups

Voor grotere bedrijven, start-ups en scale-ups komt een apart investeringsfonds, dat 'welvaartsfonds' werd gedoopt. Dit fonds zal beleggen in kapitaalsverhogingen of achtergestelde leningen bij Vlaamse ondernemingen. De overheid zal op termijn een minderheidsparticipatie aanhouden in dat fonds, maar kan bij de opstart wel de meerderheid hebben. Er wordt alvast 240 miljoen euro in het fonds gestort via de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) , het investeringsvehikel van de Vlaamse overheid. Ook hierin kunnen Vlamingen fiscaalvriendelijk investeren. Ze krijgen drie jaar een fiscaal voordeel van 2,5 procent van hun investering, met een maximumbedrag van 1.000 euro per jaar. Er gelden ook soepeler tarieven - 3 procent in plaats van progressieve tarieven - voor successierechten. Op die manier kan het 'slapend spaargeld' van de Vlamingen worden geactiveerd. PMV stopt 240 miljoen euro in het fonds en rekent op 260 miljoen euro privaat geld.

 

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Bekijk de socials