Wat is erfpacht?

Wetgeving

Erfpacht wordt vaak als alternatief gezien van het kopen van vastgoed. Je betaalt als erfpachter een lagere prijs terwijl je toch het ‘volle genot’ hebt. Hoe werkt erfpacht?

Wat is erfpacht?

Bij erfpacht ‘koop’ je niet, maar heb je het volle genot van een onroerend goed dat aan iemand anders toebehoort voor minimaal 27 en maximaal 99 jaar. Diegene die het recht van erfpacht verleent, blijft de eigenaar van het onroerend goed. Diegene die de grond gebruikt, noemen we de erfpachter. De aankoopsom omvat alleen de waarde van het pand, zonder de grondwaarde. In ruil betaalt de erfpachter een jaarlijkse ‘pacht’.

Leuk weetje: erfpacht is een oeroude manier van op een vaak voordeligere manier te investeren in vastgoed. Het bestond al in de tijd van de Grieken en de Romeinen.

Hoe werkt erfpacht?

Hoewel je in een gewone situatie de totale waarde van een appartement of woning betaalt, is dat bij erfpacht niet het geval. In het geval van erfpacht betaal je de grondwaarde niet. We vergelijken beide gevallen en rekenen ze voor je uit.

Voorbeeld gewone situatie

Stel, een appartement heeft een waarde van 200.000 euro, waarbij de verdeling als volgt is: 50.000 euro grond en 150.000 euro woonruimte. In een gewone situatie betaal je daarop 7% registratierechten, waarna de totale kost op 214.000 euro neerkomt.

Voorbeeld erfpacht

Stel, een appartement ter waarde van 200.000 euro, waarbij je alleen 150.000 euro woonruimte betaalt. Daar komen opnieuw 7% registratierechten op, waarna de totale kost op 160.500 euro neerkomt. Jaarlijks komt hier een pachtbedrag bij. Stel dat dit 1.200 euro bedraagt, dan betaal je daar eveneens 2% registratierechten op: 160.500 euro + 1.224 euro per jaar. Je hebt in dit geval na 44 jaar meer voor je woning betaald.

Voordelen voor de erfpachter

  • De lagere prijs: je moet de grondwaarde namelijk niet betalen.
  • Je hebt het volle genot: je kan dus verbouwingswerken uitvoeren zonder daarvoor eerst aan iemand toestemming te moeten vragen.
  • De registratierechten liggen lager: je koopt het grondaandeel niet aan. Wel betaal je 2% op de jaarlijkse erfpachtvergoeding.
  • De jaarlijkse vergoeding (pacht) is fiscaal aftrekbaar via de personenbelasting.
  • De erfpacht loopt maximaal 99 jaar, maar je kan het eenvoudig verlengen.
  • Je mag de woning die je pacht (gedeeltelijk) verhuren: hoger rendement.
  • Erfpacht is overdraagbaar aan je kinderen.

Nadelen voor de erfpachter

  • Je bent nooit eigenaar. Het is eerder geschikt voor je tweede woning.
  • Niet elk pand op de markt is beschikbaar voor erfpacht. Het is bijvoorbeeld in trek voor appartementen aan de kust of een chalet in een vakantiepark.
  • Hoewel je de eigenaar niet bent, ben je wel verplicht om het onroerend goed te onderhouden en indien nodig herstellingswerken uit te voeren.
  • Je betaalt alle belastingen die betrekking hebben op het onroerend goed.
  • Je verliest, op het einde van de erfpacht, het genot.

Bron: www.zimmo.be

Lees meer:

Erfpacht

Wat is recht van opstal?

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Bekijk de socials