Win-win in de Leertijd

Opleiding

Mijn persoonlijk geloof in win-win is niet erg standvastig, ik ben eerder een  fan van het spreekwoord “rien ne se perd, rien ne se crée”.Maar wat als we toch achteruitgaan in onze maatschappij, wat als we toch ons concurrentievermogen als kmo verliezen, wat als we toch ten onder gaan aan torenhoge belastingen en bijdragen allerhande?

Is het dan ‘over and out’ met onze ondernemingszin en staken we dan de strijd om personeel te vinden en jongeren op te leiden?

Ik ga te rade bij mijn VRIND (Vlaamse Regionale INDicatoren) die mij hetvolgende vertellen:

Vrind leert mij dat alle inspanningen van de Vlaamse overheid ten spijt, de vacatures in vele knelpuntberoepen niet worden ingevuld...

Kortgeschoolden zoals schoolverlaters uit de tweede graad van het BSO en uit het DBSO scoren slecht, terwijl de jongeren die Syntra-leertijd doorlopen net wél goed scoren.

Kmo's die goed opgeleide arbeidskrachten willen binnenhalen, kunnen best zelf een handje toesteken bij de vorming ervan. Bedrijven die jongeren opleiden in hun eigen bedrijfscultuur, weten al snel welk vlees ze in de kuip hebben en dit in ruil voor een (kleine) leervergoeding.

Jongeren die bij Syntra leertrajectbegeleiders een leerovereenkomst afsluiten krijgen naast een gratis opleiding op de werkvloer, ook een maandelijkse vergoeding, met als kers op de taart een getuigschrift/diploma secundair onderwijs.

Deze jongeren zijn erg gegeerd op de arbeidsmarkt zo blijkt uit de VDAB-studie “Werkzoekende schoolverlaters in Vlaanderen”: slechts 15% van de afgestudeerde leerjongeren is na één jaar nog werkzoekend tov. 40% werkzoekenden in andere, vergelijkbare systemen.

Win-win bestaat dan toch!

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Wilt u meer weten?

Bekijk de socials