Exporteren of internationaliseren richting Nederland? Dit is wat je zeker moet weten

Bedrijven die een eerste stap willen zetten richting een internationale markt, denken daarbij het vaakst aan Nederland. Onze noorderburen zijn niet voor niets onze grootste handelspartner. Meer dan 17 miljoen potentiële klanten die ook nog eens dezelfde taal spreken. Vergeleken met andere landen, houdt de Nederlandse markt inderdaad beperkte risico’s in. Toch zijn er een aantal zaken die je zeker moeten weten. Flanders Investment & Trade sprak met Dirk Verlee, Vlaams Economisch Vertegenwoordiger in Den Haag.

Sterke economie met rem op de groei

“In 2018 presteerde de Nederlandse economie bovengemiddeld met een groei van 3%. In 2019 ligt die groei heel wat lager op 1,5%. De aanhoudende onzekerheid rond de Brexit en de spanningen op de internationale handelsmarkten zijn hier cruciale factoren. De grootste rem op de groei is het nijpende personeelstekort in sommige sectoren”, weet Dirk Verlee.

Volgens Verlee is dit probleem het grootst in de zorgsector. Zorginstellingen zijn dan ook op zoek naar efficiënte samenwerkingsmogelijkheden en slimme automatiseringprocessen.

Dirk Verlee
Dirk Verlee

Daartegenover staat dat bouwsector één van de economische sterkhouders blijft met een voorspelde groei van 5% voor 2020. Dit heeft onder andere te maken met een belangrijke energieomslag richting niet fossiele verwarmingssystemen, nieuwe isolatie, zonnepanelen en warmtepompen.

Maatschappelijk verantwoord en online kopen

Dirk Verlee benadrukt het belang dat onze noorderburen hechten aan maatschappelijk verantwoord ondernemen en ecologie.

“Dit geldt zowel voor de bedrijven als de consument. De Nederlanders zijn bezorgd over hun ecologische voetafdruk en vragen om transparantie over de afkomst en productieomstandigheden van hun producten. Kenmerkend hiervoor is de verdrievoudiging van de biologische voedingsmarkt tijdens het laatste decennium, vooral in de retail en horeca”.

“Sommige retailers focussen zich volledig op het online gebeuren en hebben geen fysieke supermarkten meer."

Terwijl Albert Heijn, Jumbo en Lidl de markt beheersen en kleinere spelers zich verenigen via inkooporganisaties ondersteunt Flanders Investment and Trade Vlaamse voedingsbedrijven op diverse manieren om de kwaliteitsreputatie die zij hebben in de markt te zetten.

Verlee wijst daarnaast ook naar het groeiend aandeel van de onlineverkoop, ook in de voeding. “Sommige retailers focussen zich volledig op het online gebeuren en hebben geen fysieke supermarkten meer. De groei van de e-commerce zal ervoor zorgen dat ook de groothandels hun intrede doen in het concurrentieveld”.

Lees onder de afbeelding verder.

Technologie en innovatie

Tenslotte beklemtoont de Vlaams Economisch Vertegenwoordiger het belang van technologie en innovatie.

“Onze noorderburen zijn voorloper in maatschappelijke innovatie maar bewonderen Vlaamse technologie en nemen die ook af. Hier liggen veel mogelijkheden, onder andere bij e-healthtoepassingen en digitale platformen voor zorgactoren. Ook elders kunnen Vlaamse technologiebedrijven het verschil maken. Denk aan de groeiende populariteit van digitale toepassingen voor stedelijk beleid en stadsontwikkeling die van de Nederlandse steden zogenaamde smart cities maken”.

Topsectorenbeleid

“In 2009 werden met het Topsectorenbeleid partnerships gesloten tussen de overheid, het bedrijfsleven, universiteiten en onderzoekscentra. Het Missiegedreven Innovatiebeleid van 2018 knoopt hier de thema’s water en voedsel, gezondheid en zorg, energietransitie en duurzaamheid, en veiligheid aan vast. Via technologische innovatie wil de overheid doorbraken forceren in elk van deze domeinen”. Ook hier liggen volgens Verlee mogelijkheden voor Vlaamse bedrijven.

Heb je internationale ambities maar nood aan ondersteuning? Doe dan beroep op de expertise van Flanders Investment and Trade en stel je vraag rechtstreeks via onderstaand formulier.

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Flanders Investment and Trade

Meer weten?

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Flanders Investment and Trade

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials