Agentschap Ondernemen creëert optimale omgevingsfactoren voor ondernemers

Binnen het kader van het globale actieplan van de Vlaamse regering, Vlaanderen-in-Actie, zorgt het Agentschap Ondernemen voor de uitvoering van het economisch beleid, onder voogdij van de minister-president Kris Peeters. Het Agentschap verleent financiële steun aan grote en kleine bedrijven en verstrekt directe informatie omtrent maatregelen en instrumenten van de Vlaamse overheid voor ondernemers en ondernemingen. Voor de uitvoering van belangrijke beleidsopdrachten ondersteunt het Agentschap gericht externe initiatieven om bedrijven te sensibiliseren, te adviseren en te begeleiden.

Bernard De Potter, administrateur-generaal van het Agentschap Ondernemen: "Wat het verlenen van subsidies betreft, beschikken we voor de kmo over twee belangrijke instrumenten. Via de kmo-portefeuille kan elke kmo ten belope van maximum 15.000 euro per jaar steun krijgen voor externe opleiding of advies. De ecologiepremie wordt uitgereikt voor ecologische investeringen die een stap verder gaan dan de norm. Vanaf 2013 zullen bedrijven ook voor bedrijfseigen technologieën tot 60% kunnen laten subsidiëren."

De Strategische Investerings- en OpleidingsSteun (SIOS) beoogt kmo's en grote ondernemingen, die grote beroepsinvesteringen of een groot opleidingsproject willen uitvoeren, via dit instrument financieel te ondersteunen.

Bernard De Potter: "Dit instrument is momenteel in herziening en wenst zich maximaal in te schakelen in het Nieuw Industrieel Beleid van de Vlaamse regering. Doel is de transformatie van kmo's en grote bedrijven naar een 'Fabriek van de Toekomst' en clustervorming optimaal te faciliteren."

Het Agentschap Ondernemen ondersteunt ook het ondernemerschap door externe partners te financieren die op hun beurt advies en informatie aan bedrijven verlenen.

Bernard De Potter: "Het gaat bijvoorbeeld om projecten die de levenscyclus van bedrijven ondersteunen. Zo zijn er heel wat initiatieven rond het opstarten van een onderneming (www.startersinitiatieven.be), maar ook rond het ondernemerschap bij 45-plussers, mensen met een arbeidshandicap, vrouwelijk ondernemerschap, allochtoon ondernemerschap,... Ook de ondernemersplanwedstrijden 'Battle of Talents' en 'Bizidee' behoren daartoe. Een mooi programma is de 'Gazellensprong' waarbij de voorbije twee jaar niet minder dan 170 bedrijven gecoacht werden in hun internationale groeiambities."

Ook onderwijs is een belangrijke partner van het Agentschap. Voor de brugprojecten tussen ondernemen en onderwijs is er een tweejaarlijks budget van twee miljoen euro.

Peterschapsprojecten al twintig jaar een succes

Al twintig jaar lang ondersteunt het Agentschap Ondernemen succesvolle peterschapsprojecten.

Bernard De Potter: "Het gaat om lerende netwerken waarbij ondernemers van andere ondernemers leren. We hebben onlangs een budget van 1,2 miljoen euro toegekend waarmee twaalf organisatoren zulke projecten ontplooien. Concreet betekent dit dat ongeveer 720 kmo's de komende 12 tot 36 maanden in een peterschapstraject kunnen stappen en zo de kwaliteit van het management van hun onderneming kunnen verbeteren." Een overzicht van deze projecten vinden bedrijfsleiders op www.von-online.be.

Voor het Agentschap Ondernemen is er recent een belangrijk domein bijgekomen, namelijk het Nieuw Industrieel Beleid, een oproep die bestemd is voor federaties, clusters van bedrijven en kennisinstellingen. Op hun beurt organiseren zij met de subsidies specifieke activiteiten, gericht naar de bedrijven. Meer info op www.nieuwindustrieelbeleid.be.

Binnen het Agentschap Ondernemen is er ook de unit Design Vlaanderen, al jaren een aanspreekpunt in het Design-gebeuren.

Op Europees vlak is het Agentschap Ondernemen beheersautoriteit voor het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en het agentschap is ook coördinator van het knooppunt voor Vlaanderen van het Entreprise Europe Netwerk (EEN).

Bekijk de socials