ALBO verwent … op 23, 24 en 25 oktober

Gedrevenheid en passie sieren de ondernemende mens. ALBO is ondertussen een begrip geworden in onze regio, maar wie kent de bakermat nog in de Lieven Gevaertstraat, waar moeder en vader aan de basis lagen van de ‘Algemene Limonade- en Bieronderneming’. De moedermelk gaf duidelijk wat meer mee dan de noodzakelijke voedingsstoffen voor de kinderen Kathleen, Bob en Stefan Van Looveren: gedrevenheid en zakelijk instinct! Naast de vernieuwde stemmige winkel aan de Frans van Dunlaan 63 in Wilrijk is er nu een nieuw magazijn aan de Kontichsesteenweg 58 in Aartselaar, waar meer dan 150 wijnen uit alle windstreken worden voorgesteld tijdens een boeiende herfstdegustatie.

De ‘meesters van de wijnkelder’ Benny Eyckmans en Erik Vande Velde leiden je rond door de wereld van het smaken- en kleurenpalet. 23, 24 en 25 oktober wordt het uitgelezen weekend om je wijnen te proeven en te kiezen. Over smaken mag je niet redetwisten, je moet ze ontdekken via de structuur van de bodem, de hoogteligging van de wijngaard, het ecologische verhaal bij de vinificatie, het druivenras en zoveel meer en dat verhaal proef je in het glas en krijg je van de geschoolde keldermeester.

Exclusiviteit, verscheidenheid, kwaliteit zijn de pijlers van het ALBO-huis. Ken jij de Bobaldruif? Het is een inheemse Spaanse druivensoort, die steeds meer gerespecteerd wordt om zijn volle wijnen. Dit ras komt uit de buurt van de dorpen Utiel en Requena in de provincie Valencia in het oosten van centraal Spanje, waar het de meest voorkomende druif is. Voor het eerst wordt de naam gevonden in een 15de-eeuws geschrift uit de regio. Tijdens de herfstdegustatie proef je de Justina, de Maria en de Sofia van het huis 'Bodega de Moya', geleid door Yves Laurijsens, een Vlaming. De wijngaarden liggen op een hoogte van 850 meter. De bodem bestaat uit zand, leem en keien, een ideale accumulator van de zonnestralen op de hellingen.

Niet alleen politici produceren wijnen, ook filmsterren als Brad Pitt en Angelina Jolie hebben hun krachten gebundeld met de Perrin-familie van Chateau Beaucastel om wijn te produceren op hun Chateau Miraval. Dit betekent dat de familie Perrin verantwoordelijk wordt voor zowel het maken van de wijn van het kasteel als voor de distributie van de wijn. ‘Mis en Bouteille par Jolie-Pitt & Perrin’, waan je even in Hollywood en proef de ‘Killer Rosé’.

De Vino Nobile di Montepulciano is een rode wijn met het predicaat DOCG (red. ‘Denominazione di Origine Controllata e Garantita'). De wijn wordt geproduceerd in Toscane op het grondgebied van de gemeente Montepulciano in het zuidoosten van de provincie Siena. Voor de productie wordt de Sangiovesedruif gebruikt, lokaal bekend onder de naam “Prugnolo Gentile”.

Nog te veel liefhebbers zien de Prugnolo Gentile gewoonweg als een plaatselijke naam voor de Sangiovese, maar er is meer aan de hand dan dat. De Prugnolo Gentile heeft een volledig eigen identiteit, net zoals de Brunello van Montalcino trouwens of de Morellino di Scansano. De Prugnolo is erkend als werelderfgoed, als de historische druif van Montepulciano. Het gaat wel degelijk om een aparte variant. De druif is kleiner dan een doorsnee Sangiovese en als ze rijpt, krijgt ze de kleur van een pruim. Vandaar de naam. De wijn wordt 2 tot 3 jaar op eikenhout gelagerd.

De vino nobile behoort met o.a. de Brunello di Montalcino, de Barolo en de Bolgheri tot de beste wijnen van Italië.

Dit is slechts een greep uit het rijke wijnassortiment bij ALBO, geen uitnodiging, maar een uitdaging om even in de wereld van de wijn te duiken en je te laten verleiden door een lief pronkjuweel van valleien, de trots van ’t gouden najaarsland.

Ontdek zeker de 150 wijnen op de tafels van ALBO aan de Kontichsesteenweg 58 in Aartselaar en tijdens de degustatie ontdek je het volkse leven, de natuur en de marine in de olieverfschilderijen van een kunstenaar uit Mortsel, Pol Marijnissen.

Kunst en wijn hebben heel wat gemeen. “Neem even rustig de tijd om bv. poëzie te degusteren zoals het hoort. Eerst kijken. We zien een mooi, intens dieprood met nog een toetsje blauw. Als we de neus er even insteken, ruiken we een complex en veelbelovend aroma van pennenvruchten, maar ook een stevige houttoets wat op een lange houdbaarheid wijst.” Wijn en kunst, een perfect huwelijk.

Tekst: Dirk Brentjens - foto's: Wilfried Deferme

 

Bekijk de socials