“Antiek moet je voelen”

Je vindt ongetwijfeld nergens zoveel kunst en antiek bijeen als in het Antwerp Art & Antiques Center. De zaak langs de Mechelsesteenweg is in feite een dagdagelijkse handelsbeurs waar je zowel schilderijen, meubels, bronzen, klokken, tuinstenen, spîegels, zilver of porselein uitgestald ziet. Dany Verbruggen werkte in dit opzicht een eigen concept uit waarbij 21 professionele handelaars hun beste stukken op permanente basis uitstallen in zijn zaal.

De deur staat effectief altijd open. Je moet niet aanbellen. Je kunt meteen vrij rondwandelen langs de onderscheiden stands. Die beslaan met z'n allen liefst 1800 vierkante meter. Het Antwerp Art & Antiques Center is gespecialiseerd in de aankoop en de verkoop van alle vormen van antiek, kunst en decoratie. Wie in eerste instantie geïnteresseerd is in antiek moet ruim de tijd nemen om alles in zich op te nemen. Je voelt er nog even de sfeer van de vroegere bekende feestzaal Grüter hangen. "Neen, ik geloof niet in de mogelijkheden die het internet ook voor onze sector zou bieden", zegt Dany Verbruggen. "Weet je, buiten een vakkundige toelichting en uitleg bij het stuk moet je antiek werkelijk voelen, aanraken. Zo'n tafeltje bv. Dat vertelt een heel verhaal. Dat kun je vandaag niet meer laten maken. Daarom is het in de gegeven omstandigheden vandaag ook spotgoedkoop."

Toch loont het om ook even de website van de winkel aan te doen om op die manier een idee te krijgen van wat de zaak te bieden heeft. " Wij hebben een uitgesproken kieskeurig cliënteel van dokters, notarissen en advocaten dat op de eerste plaats kwaliteit zoekt en waar we trouwens nauw mee samenwerken voor schattingen en expertises bij boedelverdelingen en erfenissen. Maar dan moet je in de winkel ook écht wel even met beide handen de fysieke overtuigingskracht ondergaan van een meubel of een beeld vooraleer je het werkelijk kunt inpassen in je eigen omgeving."

Opmerkelijk is dat de 21 standhouders binnen het Center een aanbod hebben dat complementair is aan elkaar. In de ene stand gaat het bv. om zilver. In de andere om lusters. In nog een andere om porselein. (MB)