De voordelen van het ‘wieltjeszuigen’ in de logistiek

De wielerliefhebbers onder ons hebben ze de afgelopen weken in de Tour de France en de Vuelta vast aan het werk gezien: de wieltjeszuigers of wieltjesplakkers. Er bestaan tabellen met kengetallen over. Twee vluchters kunnen zo’n 5% sneller rijden dan een koploper die alleen rijdt. Ook in de logistiek biedt het ‘wieltjeszuigen’ voordelen. DB Schenker, wereldwijd marktleider in transport, logistiek en supply chain management, heeft onlangs deelgenomen aan ’s werelds eerste praktijktest met vrachtwagenpelotons.

Het pilootproject heeft uitgewezen dat ‘platooning’, het systeem waarbij minstens twee vrachtwagens, ondersteund door technologie, in strak konvooi rijden, leidt tot een efficiënt ruimtegebruik op snelwegen, tot minder congestie en tot een verhoogde verkeersveiligheid. Vrachtwagenpelotons brengen bovendien een vermindering van het brandstofverbruik met 3 tot 4% met zich mee.
“Dat zijn beloftevolle resultaten. Als logistiek dienstverlener dragen we graag ons steentje bij aan innovatie in onze sector”, stelt Miranda van der Meijden, Chief Commercial Officer BeNeLux.

Zo heeft DB Schenker samen met Einride, transportbedrijf gespecialiseerd in zelfrijdende voertuigen, als eerste een autonome en volledig elektrisch gestuurde vrachtwagen op de weg gebracht. De T-Pod werd tijdens de Transport Logistic beurs in juni in München voorgesteld aan het publiek en gaat in Zweden reeds de openbare weg op.

Landtransport: aansluiting naar heel Europa

“Landtransport is een belangrijk onderdeel van onze dienstverlening. We hebben daarvoor een heel uitgebreid netwerk. Vanuit onze vestigingen in Zwevegem, Mechelen en Eupen vertrekken dagelijks transporten naar de meeste Europese bestemmingen. We vervoeren palletzendingen voor grote en kleine ondernemingen. We zoeken een oplossing van deur tot deur op maat van het bedrijf en zijn klanten. Dit kan gaan om een levering op een vooraf bepaalde datum en voor een bepaald uur. Die garantie kunnen we bieden”, legt Miranda van der Meijden uit. 

Top 3 in de Benelux

Naast landtransport verzorgt DB Schenker ook wereldwijde lucht- en zeevracht, contractlogistiek en supply chain management. De logistiek dienstverlener heeft 140 jaar ervaring. Met 4.000 medewerkers en 34 strategisch gelokaliseerde logistieke centra en kantoren behoort het bedrijf in de Benelux tot de top 3 in logistieke dienstverlening. 

Gratis toegangsticket voor Transport & Logistics

Onder het motto ‘logistics connected – shaping the future’ is DB Schenker ook aanwezig op Transport & Logistics, op 15, 16 en 17 oktober in Antwerp Expo. “We presenteren er onze duurzame en digitale innovaties en onze nieuwe diensten, die transport en logistiek nu en in de toekomst in beweging zetten”, stelt Miranda van der Meijden. 
DB Schenker vindt u op Transport & Logistics in hal 1, stand 1085.
Ga naar www.dbschenker.com voor uw gratis toegangsticket.

Wilt u meer weten?