Digital Detox Academy: gaan werkgeluk en digitalisering samen?

Technologie en digitale communicatie zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Toch zorgen smartphone, e-mails, internet, sociale media en chats voor een overvloed aan prikkels en slorpen ze veel energie op. Medewerkers die voortdurend afgeleid zijn, komen niet meer toe aan hun eigenlijke werkopdrachten.

Digital Detox Academy adviseert ondernemers over hoe ze digitalisering en werkgeluk beter op elkaar kunnen afstemmen. Volgens Christine Wittoeck van Digital Detox Academy heeft digitalisering een directe link met welbevinden op het werk. “Een groot percentage van alle prikkels in onze werkomgeving worden gestuurd door de nieuwe technologie. Door altijd bereikbaar te zijn, laten we ons voortdurend afleiden en kunnen we ons minder focussen op onze eigenlijke opdrachten.

Hierdoor werken we niet alleen minder efficiënt maar verliezen we ook plezier in ons werk. Digitale communicatiemiddelen slorpen ook veel energie op. ’s Avonds voelen mensen zich vaak slecht omdat ze die dag niet rustig hebben kunnen doorwerken. Dat leidt ook tot stress en een futloos gevoel wat op termijn de veerkracht kan ondermijnen en een potentiële brandstof is voor een burn-out.”

Bespreek digitaal detoxen op de werkvloer

Christine Wittoeck weet waarover ze spreekt. Na een opleiding tot analist-programmeur stond ze 25 jaar van haar carrière middenin de digitale revolutie en maakte ze alles mee vanop de eerste rij. Dit leidde in 2010 naar een burn-out. “Vanuit mijn eigen ervaring ben ik me tijdens mijn herstel gaan verdiepen in digitaal gedrag en de impact op het werkgeluk. In 2013 heb ik Digital Detox Academy opgestart om bedrijfsleiders en medewerkers een spiegel voor te houden over hoe ze hun welbevinden kunnen vergroten door geen slaaf meer te zijn van digitaal werken.” Christine Wittoeck brengt lezingen, trainingen en workshops en begeleidt bedrijven vervolgens bij de opstelling van een plan van aanpak. “Belangrijk is om digitale onrust bespreekbaar te maken met duidelijke afspraken op de werkvloer.”

Deze tips helpen om werkgeluk te ondersteunen.

  1. Begin met een zinvolle taak die er echt toe doet en richt u alleen daarop.
  2. Beslis zelf wanneer u wel of juist niet bereikbaar bent. Las digitale rustpauzes in en communiceer deze ook aan klanten of collega’s.
  3. Kies voor topless vergaderen. Hou het kort en ban alle communicatiemiddelen uit de meeting.
  4. Hebt u een zittend beroep? Sta dan geregeld even recht en beweeg wat. Zo krijgt uw brein rust en kan u weer met volle aandacht aan de slag.
  5. En last, but not least : zorg dat er op uw computerscherm maar één applicatie te zien is. Maak uw mailbox dus even onzichtbaar.”
Bekijk de socials