Expert in facility management Peter Bals van KantoorProfi:“Het dynamisch werken van de toekomst gaat heel wat verder dan de verstelbare tafel”

U heeft er de voorbije maanden meermaals over gelezen. 42 procent van de Belgen zit volgens onderzoek van de Europese Commissie meer dan 5,5 uur per dag en dat is hoogst ongezond. De negatieve effecten op het lichaam van lang zitten kunnen zelfs niet gecompenseerd worden door na kantoortijd een uurtje te gaan joggen of fietsen. “Lang zitten is het nieuwe roken, maar ik zie gelukkig stilaan een kentering komen. Steeds meer bedrijven integreren bureaus en vergadertafels waaraan je afwisselend rechtstaand en zittend kan werken of vergaderen en in Scandinavië en Nederland geraakt de Oxidesk al goed ingeburgerd”, stelt Peter Bals, zaakvoerder van facility expert KantoorProfi, en groot voorvechter van dynamisch werken.

De Oxidesk is een compacte flexwerkplek die je in staat stelt een heel aantal taken op kantoor te combineren met gezonde lichaamsbeweging.

 

Peter Bals: “Dynamisch werken kan je invullen met gemiddeld twee uur zittend werk, waarna je een kwartiertje tot twintig minuten al trappend je werk verder zet op de Oxidesk. Je kan er ook makkelijk op je laptop werken. Bijzonder aan de Oxidesk is dat je niet in cirkelvorm trapt, maar in een ovale beweging. Dat is een unieke beweegvorm die heel natuurlijk aanvoelt en onbewust kan uitgevoerd worden én waardoor je niet gaat transpireren. Door te werken aan de Oxidesk wordt er extra zuurstof in je bloed aangevoerd. Het is bewezen dat je daardoor tijdens het trappen 30% meer onthoudt van wat je net gelezen hebt.”

Bij bedrijfsleiders ziet Peter Bals een steeds grotere bereidheid om de werknemers dynamisch te laten werken.

Peter Bals: “In Nederland is het ondertussen verplicht om al je werknemers een in de hoogte verstelbaar bureau te geven. Ook in ons land zie ik steeds meer bedrijfsleiders bewust kiezen voor het welzijn van hun personeel. Het hoeft niet gezegd dat het ziekteverzuim hierdoor in belangrijke mate vermindert. Weet je trouwens dat je veel efficiënter vergadert aan een statafel? Er bestaan verstelbare vergadertafels tot 2,2 bij 1,2 meter. Iemand die een lezing houdt, zal veel beter overkomen wanneer hij rechtstaat en dynamisch tussen de toehoorders loopt dan wanneer hij vooraan plaatsneemt op een stoel.”

 

Innovatie en inspiratie

Innovatie en inspiratie zijn de sleutelwoorden voor KantoorProfi, een jong en dynamisch bedrijf dat nationaal en internationaal zijn sporen verdiend heeft binnen de projectinrichting.

Peter Bals: “Door ons ruime aanbod aan producten en diensten is KantoorProfi een one-stop-shopping en totaalleverancier in kantoorinrichting en –artikelen. KantoorProfi begeleidt je van A tot Z, van het ontwerp, tot de volledige realisatie. de vinger aan de pols van de vernieuwingen en tendensen en kunnen we adviseren rond ergonomisch en dynamisch werken.”

 

Nanotechniek

Een van de nieuwe tendensen op de kantoormarkt is het gebruik van nanotechniek. Een nanocoating zorgt voor krasvrij, antistatisch en stofvrij werkblad.

 

Akoestiek

Ander aandachtspunt van KantoorProfi is de akoestiek.

Peter Bals: “Om een goede akoestiek te verkrijgen, zijn er vele mogelijkheden, ik denk b.v. aan het aanbrengen van een akoestische wand aan de binnenkant van de schuifdeuren van kasten. Akoestische wanden op zich kunnen anderzijds ook zeer esthetisch zijn zodat je ze niet moet wegmoffelen. Ook kurk is zeer akoestisch en kan mooie resultaten geven binnen de projecten. Er zijn zelfs schilderijen die een akoestische functie hebben en akoestische wolken waar je je verlichting in kan hangen.”

 

Verlichting en zonsverduistering

Ook wat de kantoorverlichting betreft, kan KantoorProfi je van dienst zijn.

Peter Bals: “In elke ruimte worden andere taken uitgevoerd en is een aangepaste verlichting dus belangrijk. Steeds meer kantoren schakelen over op de zuinige LED-verlichting. We leveren ook op maat gemaakte lichtplannen en geven bespaaradviezen. Aanverwant aan de verlichting zorgt KantoorProfi ook voor passende zonsverduistering.”

 

Kabelmanagement

Peter Bals besteedt ook veel aandacht aan het kabelmanagement zodat alle computer- en printerkabels netjes weggewerkt worden en er geen wirwar van kabels in het zicht ligt. (NV)