Fusie tussen Shanks en Van Gansewinkel “Renewi” werkt aan nieuwe wereld van duurzaamheid

Het wordt nog even wennen. Met Renewi is onlangs een nieuw bedrijfslogo in de markt gezet. De kern van Renewi: new. We spreken Renewi dus uit op zijn Engels. "Re" staat dan voor recycling en "i" voor innovatie. Renewi is het fusiebedrijf tussen het alom bekende Van Gansewinkel en de Britse groep Shanks. Twee internationaal toonaangevende ondernemingen geven daarbij aan dat ze in recycling en duurzaamheid de basis willen leggen voor een nieuw waste-to productbedrijf.

Van Gansewinkel is al vele jaren een vertrouwd bedrijf in het hele land. Niet in het minst als de bekende ophaler van huisvuil. De belangrijkste pijler onder de onderneming is evenwel al geruime tijd de recuperatie van afval tot herbruikbare grondstoffen.
In de komende maanden zal het logo van Van Gansewinkel geleidelijk aan vervangen worden door dat van Renewi. Op de trucks, de containers, de gebouwen, het drukwerk.... Renewi is in dit opzicht het begin van iets totaal nieuws. Voor de klanten verandert er in feite helemaal niets. Het bedrijf zet dezelfde contactpersonen in, de service loopt verder door. Business as usual.

"Dit is evenwel een belangrijk moment in de langetermijnstrategie van ons bedrijf," zegt directeur Wim Geens. "De fusie zal ons in staat stellen om over het hele land en in alle regio's een breder assortiment aan diensten en recyclage-oplossingen aan te bieden. We zullen bovendien steeds meer kunnen investeren in innovatie."
Renewi geeft daarbij aan dat het nieuw opgezette bedrijf een versterkte dynamiek zal kunnen ontwikkelen. Terwijl Van Gansewinkel vooral logistiek uitgebouwd was in de inzameling van materiaal en Shanks het vooral van recycling moest hebben kan Renewi de facto de vertikale integratie van alle activiteiten uittekenen. De ambitie is dan ook om afval in toenemende mate om te zetten tot producten. From waste to products. "Wij hebben het over circulaire economie," zegt Wim Geens. "Wij geven nieuw leven aan gebruikte materialen. Wij zien afval al veel langer niet meer als afval. Het is gewoon een toekomstig product, een nieuwe kans. In de mate dat wij creatief en innovatief zijn zullen wij een heel nieuwe dynamiek ontwikkelen."

Duurzaam

Op die manier geeft Renewi ook een praktische invulling aan het begrip "duurzaamheid." Gebruikte materialen krijgen er immers een nieuw leven. In verscheidene vestigingen gebeurt dit in de productie van bv. compost, potgrond, verf, kattebakvulling, stalstrooisels enz. Renewi positioneert zich in dit opzicht steeds meer als een écht geavanceerd ingenieursbedrijf. In de komende maanden zal de portfolio aan nieuwe eindproducten daarom ongetwijfeld nog uitgebreid worden. De beheersing van de hele productieketen is dan ook zoveel als een "eigen inbreng in de bescherming van de wereld."

"Het gaat mij daarbij vooral om de toegewijde inzet van onze mensen," zegt Wim Geens. "Geëngageerde personeelsleden die vaak al vele jaren voor ons werken en die ons aanbod aan producten en diensten onderbouwd hebben. We kunnen er in de fusie-operatie nog de internationale expertise van onze nieuwe collega's aan toevoegen."

Renewi runt vandaag liefst 38 sites in België. Het bedrijf stelt er 2200 mensen tewerk. De 750 trucks voeren 2,5 miljoen ton afval aan.

Wie interesse heeft in een bezoek achter de schermen van die logo 'afval bestaat niet' of aan de unieke sorteerlijn van afval inb Puurs mag gerust een mailtje sturen naar events@vangansewinkel.com