“Het gaat ons niet enkel om de onderneming maar ook om de ondernemer”

Vermogensstructurering, fiscaal advies, successieplanning of het juridisch vorm geven van bedrijfsreorganisaties zijn veelal niet besteed aan hard werkende ondernemers. Ze hebben er ook nauwelijks de tijd voor. De zaken gaan voor. Tot ze op een punt komen dat er eindelijk toch iets moet gebeuren. Bij de zoektocht naar een betere financiering van de vennootschap bijvoorbeeld, bij het aantrekken van een nieuwe aandeelhouder of bij het oplossen van een geschil met de fiscus.

Het onafhankelijke advocatenbureau Lydian heeft in professioneel advies aan diezelfde hard werkende ondernemers een heel eigen nichemarkt uitgebouwd. "We willen daarmee aantonen dat het in onze juridische benadering niet enkel om de ondernemingen gaat maar ook om de ondernemers zelf," zegt advocaat-vennoot Geert De Neef. Die heeft als expert in vermogensrecht en fiscaliteit binnen Lydian de professionele belangenbehartiging van de ondernemers op zich genomen. "Wij hebben in de loop van de jaren vastgesteld dat de beslissingen die ondernemers nemen op professioneel vlak, zowel als ondernemer, als aandeelhouder of in hun hoedanigheid van bestuurder van een vennootschap vaak een belangrijk impact hebben op hun privévermogen. Die twee werelden komen voortdurend met elkaar in contact en evolueren naar een omgeving die meer en meer geregulariseerd wordt."

Het gaat erom dat het engagement van de ondernemer in zijn bedrijf uiteraard essentieel blijft. Aan de andere kant is het ook belangrijk om nu al na te denken over de huidige situatie van het persoonlijk vermogen en hoe dat evolueert in de toekomst.
Het advocatenbureau Lydian heeft een enorm brede juridische expertise in huis die gedragen wordt door maar liefst 75 advocaten. Die zijn individueel gespecialiseerd in ondernemingsrecht, vastgoedrecht, belastingrecht, arbeidsrecht enz... Ze assisteren in dit opzicht een indrukwekkende portefeuille aan ondernemingen in hun dagdagelijks juridisch beleid. "Maar we gaan dus echt wel veel verder en we richten ons ook naar de ondernemers zelf. Die moeten op een bepaald moment persoonlijke beslissingen nemen die wij juridisch vorm geven. Wij doen uiteraard meer dan enkel deze beslissingen vorm geven, we fungeren ook als objectieve gesprekspartner voor onze cliënten gezien onze ervaring in gelijkaardige dossiers," zegt Geert De Neef.

Of Lydian daarmee niet in het vaarwater van vermogensbeheerders terecht komt?

Geert De Neef: "Neen, absoluut niet. Omdat wij geen financieel beleggingsadvies geven. Wij houden het bij de algemene juridische en fiscale gevolgen die een bepaalde beslissing voor de individuele ondernemier met zich kan brengen. Wij incorporeren ons advies ook niet in allerlei financiële producten of structuren die wij aanbieden."

De uitdagingen worden allicht nog groter wanneer er over de grenzen heen zaken gedaan worden?

Geert De Neef: "De gevolgen van bepaalde strategische verschuivingen hebben inderdaad ook vaak een internationaal karakter. Ondernemers zijn nu eenmaal internationaal vaak erg mobiel. In dit opzicht kunnen wij als Belgische advocaten terugvallen op een internationaal netwerk waarvan we lid zijn, (www.taxand.com) en dat onze klanten ook in een internationale context kan helpen. Alle kantoren van het Taxand netwerk beschikken ook op hun eigen thuismarkt over een vooraanstaande reputatie. Net als Lydian dat in Belgiê over een solide down-to-earth reputatie beschikt." (MB)