Igepa verhoogt cash flow met efficiënt voorraadbeheer

Igepa richt zijn pijlen al lang niet meer op enkel papier, karton en enveloppen. De behoefte aan efficiënter voorraadbeheer en een betrouwbare aankoopdiscipline steeg. Met Slim4 wist Igepa de voorraadwaarde te verlagen met €3,6 miljoen en ruimte te creëren voor verdere groei.

In de voorbije jaren is Igepa geëvolueerd van groothandel in papier, karton en enveloppen tot een totaalleverancier voor de grafische sector. “Maar ook ver daarbuiten zijn we actief”, weet procurement manager Stefan Vanhecke. Igepa telt ruim 300 medewerkers en is goed voor een jaaromzet van meer dan € 170 miljoen. De producten worden vanuit drie warehouses geleverd aan klanten in België en Luxemburg. In de hoofdvestiging in Aalter liggen bijna 24.000 sku’s op voorraad. “Door overnames en doordat we met nieuwe producten nieuwe markten aanboren, is ons logistieke apparaat enorm gegroeid. Dagelijks leveren we gemiddeld 330 ton aan 670 klanten. Alles met eigen transport”, vervolgt Vanhecke.

Uitdagingen door diversificatie

De diversificatie stelde Igepa voor diverse uitdagingen. Het groeiende assortiment legde in toenemende mate beslag op het werkkapitaal. “Bovendien vragen de nieuwe markten om meer flexibiliteit. Orders zijn kleiner en onze aanleveringen variëren van 24 uur tot 12 weken voor de overzeese inkopen.” Ook ontbrak de nodige aankoopdiscipline, waardoor de noodzaak steeg om actiever en anders om te gaan met de groeiende voorraden. Slim4, de voorraad optimalisatie software van Slimstock, blijkt de ideale tool hiervoor.
“Slim4 biedt ons veel meer functionaliteiten dan ons ERP-systeem. Bovendien is het een plug & play oplossing die op zeer korte termijn operationeel was.”

Druk op werkkapitaal verlaagd

Slim4 biedt Igepa bovendien de gewenste structuur voor de aankoopdiscipline. “Hoewel er natuurlijk ook durf voor nodig is om de voorstellen van Slim4 te volgen”, weet Vanhecke. Volgens de manager is 75% van de behaalde resultaten te danken aan Slim4. De overige 25% zijn gerealiseerd door menselijke opvolging en aanpassingen in de organisatie. En die resultaten mogen er wezen. De voorraadwaarde is, ondanks het verder gegroeide assortiment, in amper een jaar tijd met € 3,6 miljoen gedaald. “Die waarde legde een grote druk op ons werkkapitaal. Nu is er weer ruimte om verder te investeren in nieuwe producten en nieuwe markten.”

Besteladviezen fors omlaag

Ondanks de extra investeringen zijn de voorraadniveaus stabiel. Verder wist Igepa de manco’s en out-of-stocks terug te dringen van maximaal 5% naar 1,5%. De organisatie is verder geoptimaliseerd en is er meer en beter overleg tussen aankoop en product management. “De data uit Slim4 bieden het gewenste inzicht. Daarnaast kunnen we ze direct gebruiken voor onze ISO-certificeringen.”
Door finetuning van de parameters en te sturen op uitzonderingen kon bovendien het besteladvies worden gereduceerd van € 2,5 miljoen naar € 700.000. “Ons einddoel is een besteladvies van € 200.000 à € 300.000, waarbij de adviezen overnight worden aangemaakt en we ’s ochtends enkel nog op uitzonderingen hoeven te sturen”, aldus Vanhecke. Dit doel verwacht Igepa eind 2018 te bereiken.

Wilt u meer weten?

Logo Slimstock

Slimstock

Bekijk de socials