Maak uw bedrijfsgebouw intelligent met de GreenMe Cube

Facilitair dienstverlener VINCI Facilities rolt momenteel volop de GreenMe Cube uit, een toestelletje dat constant een zevental parameters meet in een ruimte. Met de data die dat oplevert, kan u uw bedrijfsgebouw flink wat intelligenter en dus ook duurzamer maken.

VINCI Facilities volgt de nieuwste technologieën in de sector op de voet. In samenwerking met een start-up ontwikkelde moederbedrijf VINCI Facilities in Frankrijk de GreenMe Cube, waarvan het design geïnspireerd is op de Rubiks kubus.

Managing Director van VINCI Facilities in België Wim Geuens: “Dit toestelletje, dat we uitgetest hebben in onze eigen gebouwen, meet een zevental parameters, waaronder temperatuur, luchtvochtigheid, geluid, lichtintensiteit, luchtkwaliteit,… en laat toe om uw gebouw een flink stuk intelligenter te maken, zonder dat u overal sensoren moet plaatsen. Aan de hand van de data kunnen we het energieverbruik optimaliseren, maar ook bijvoorbeeld afleiden of een ruimte al dan niet gebruikt geweest is, en dus al dan niet gepoetst moet worden. Brandt het licht, maar is er niemand aanwezig, dan kan hier ook bijgestuurd worden. Er zijn tal van toepassingen.” 

"Taking care, dat is onze filosofie, van gebouwen, eindgebruikers en het milieu.” ( Wim Geuens, managing director VINCI Facilities)

De eerste GreenMe Cubes hebben ondertussen hun weg naar klanten gevonden.

Smart glasses

Ook smart glasses kunnen het technisch beheer diensten bewijzen. Twee technische ploegen testen ze op dit ogenblik uit. De intelligente brillen zijn verbonden met software op de computers van de superviserende teams, die de technici indien nodig vanop afstand kunnen bijstaan, waardoor er bij bepaalde pannes vaak geen bijkomende verplaatsingen meer nodig zijn. Wim Geuens verwacht binnen afzienbare tijd de eerst resultaten van de tests. Bij een positieve evaluatie krijgen alle technici van wacht een virtuele bril.

Internet of Things

Het jaar 2019 staat bij VINCI Facilities verder in het teken van de twee IoT-communicatieplatformen die online gegaan zijn, één voor grote projecten en één voor kleinere installaties. Wim Geuens: “Heel transparant en heel gebruiksvriendelijk kan u als klant alle relevante informatie rond het beheer van uw gebouwen en het functioneren van uw installaties raadplegen.”    

BIM-model voor facility management

VINCI Facilities stelde ook een typelastenboek op waaraan een BIM-model voor de exploitatie van een gebouw moet voldoen, een handig instrument waarvan architecten en studiebureaus gebruik kunnen maken tijdens de ontwerpfase van een gebouw. Wim Geuens: “Taking care, dat is onze filosofie, van gebouwen, eindgebruikers en het milieu.” (NV)
 

Wilt u meer weten?

VINCI Facilities

VINCI Facilities