Q/SHE consultant Klaas Kik:“Zonder certificaten kan je aan bepaalde organisaties niet meer leveren”

Klaas Kik is zelfstandig Q/SHE consultant voor kmo’s en grote bedrijven in zowel Vlaanderen als Nederland. Hij begeleidt bedrijven bij hun kwaliteits-, veiligheid- en milieumanagement opdat zij zich kunnen certificeren. Concreet gaat het om ISO-9001, ISO-14001, ISO-18001, SQAS, GMP, VCA, CO2,… certificaten alsook over de nieuwe EN-1090-normering, die sinds 12 juli 2014 door Europa wordt opgelegd in de staalbouwsector met betrekking tot draagconstructies. “Bedrijven willen zich ook steeds meer profileren op het vlak van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en kunnen ook een MVO-certificaat behalen”, stelt hij.

Zeker bij Europese aanbestedingen wordt er tegenwoordig geëist dat bedrijven beschikken over minimaal een ISO-certificaat, veiligheidsbeheersysteem en milieumanagementsysteem.

Klaas Kik: “Zonder de benodigde certificaten kom je tegenwoordig niet eens meer in aan-merking om werkzaamheden uit te voeren bij overheidsinstellingen en bepaalde bedrijven. Wil je een of meerdere certificaten behalen, dan bestudeer ik eerst grondig de organisatie, waarna we aan het werk gaan volgens een of meerdere certificatieschema’s, zodat we samen met de organisatie terug kunnen kijken naar een positieve beoordeling m.b.t. het certificering- proces. Wij beheersen op dit moment 260 certificatie-schema’s in 28 vakgebieden.”

De consultant merkt dat steeds meer bedrijven een MVO-certificaat willen behalen.

Klaas Kik: “Het MVO-certificaat is een echt visitekaartje voor je organisatie, een optelsom van de normen die je al in huis hebt, en een logisch gevolg op wat je reeds doet op het gebied van kwaliteits-, veiligheid- en milieumanagement. Het MVO-certificaat is verdeeld in vijf niveaus. De organisatie bepaalt zelf in grote mate op welk niveau ze in wil stappen.”

Alle info met betrekking tot certificering is te vinden op www.isovca.com. (NV)