Het kantoorinterieur wetenschappelijk onderbouwd

Facility

Gispen heeft het initiatief genomen om eens serieus uit te zoeken in hoeverre het effect van een goede kantooromgeving op de prestaties van de medewerker en de onderneming van invloed zijn. In 2005 werd er daarom een samenwerking met het onafhankelijk onderzoeksinstituut TNO gezocht om dit aantoonbaar te maken door meting. Nieuwe kantooromgevingen worden meestal geheel ontwikkeld op basis van visie en geloof; ze zijn het resultaat van denkwerk van architecten, visionairs, meubelfabrikanten en consultancybureaus. Weinig is daarbij echt meetbaar.

De realisatie van het idee

GISPEN en TNO hebben een systeem ontwikkeld, waarmee innovatieve kantooromgevingen objectief geëvalueerd kunnen worden op productiviteit en gezondheid. Er is een objectieve lijst van punten (Mediatoren) opgesteld die enerzijds een relatie hebben met prestatie en gezondheid, en anderzijds te beïnvloeden zijn door kantooromgeving. Mediatoren die aan deze voorwaarden voldoen, kunnen met geavanceerde technologie objectief en automatisch geregistreerd te worden. Het bijeenbrengen van literatuur en test over dit onderwerp zijn ook een belangrijk onderdeel van de opbouw van het onderzoek. Er zijn veel objectieve meetsystemen beschikbaar. Gispen heeft tijdens het onderzoek ook bijeenkomsten georganiseerd waar facility managers, ergonomen en adviseurs aanwezig waren. Ook daar bleek een sterke behoefte aan meetbaarheid van het effect van kantoorinnovatie.

De resultaten

Nieuwe kantooromgevingen kunnen dus worden ontwikkeld op basis van objectieve meetresultaten. Een eerste schatting op basis van andere studies laat zien, dat per jaar voor een kantoor met 50 werknemers 400.000 euro te verdienen is met de juiste inrichting.

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Wilt u meer weten?