Inzicht in inkoop: Energie-aankoper wordt energie-manager

Facility

Bovenstaande titel is niet zozeer een vaststelling maar eerder een oproep. Een oproep aan energie-aankopers om verder te kijken dan het onderhandelen van energiecontracten, het indekken tegen prijsvolatiliteit van elektriciteit en gas, en het zorgen voor gegarandeerde energievoorziening voor het bedrijf. In een breder perspectief kan je veel meer besparen op energie dan door professioneel aan te kopen.
De hoogste prioriteit voor een bedrijf moet zijn om te kijken naar energie-efficiëntie: waar en hoe kan er bespaard worden op het energieverbruik? Maar in veel bedrijven bestaat er nog geen overkoepelende functie die het energie-vraagstuk in zijn geheel beheert. Neem daarom als inkoper zelf het initiatief om hiernaar te kijken. Want uiteindelijk blijkt een energie-efficiëntere keuze ook altijd besparingen op te leveren, zeker op de langere termijn. Elke investering verdient zich snel weer terug door een lager verbruik; en bovendien kan je vaak nog beroep doen op milieukortingen of subsidies. Transport, gebouwen, verlichting, verwarming, productie, machines, facility en fleet services, het kan allemaal energie-goedkoper en tegelijkertijd ook milieuvriendelijker. Dat laatste is dan mooi meegenomen.
De volgende stap in een beter energiebeheer is kijken naar mogelijkheden voor lokale productie van energie: zonnepanelen, windmolens, WKK installaties, koud/warmte pompen, biogascentrales... Door zelf in eigen energie te voorzien wordt een bedrijf energie-onafhankelijk(er) en verlagen de kosten aanzienlijk. De lokale productie kan ook in samenwerking met andere bedrijven georganiseerd en gedeeld worden. Deze optie wordt naar de toekomst toe nog interessanter door betere opslagmogelijkheden en smart grids.
Verleg dus als inkoper je focus naar energie-productie, energie-opslag en energie-besparing. En je gaat de energiefactuur voor jouw bedrijf drastisch kunnen verlagen.

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Wilt u meer weten?