Woon-werkverkeer anno 2016

Facility

Volgens de Mobiliteitsbarometer van Acerta is de fiets de laatste jaren aanzienlijk populairder geworden als vervoersmiddel om naar het werk te gaan. In 2011 maakte 12% van de werkende beroepsbevolking gebruik van de fiets, terwijl vandaag de teller op 18% staat: een stijging van 50% dus.
Elektrische fiets als extralegaal voordeel
Een gezonde geest in een gezond lichaam, dat willen we toch allemaal. Stimuleer uw medewerkers om met de fiets naar het werk te gaan en stel een elektrische fiets of e-bike ter beschikking.

Fiscaal verschil?

"Er bestaan verschillende modellen in de elektrische fiets. Zo is er enerzijds de 'gewone' elektrische fiets die tot 25 kilometer per uur rijdt en anderzijds de snelle e-bikes of 'speed pedelecs' die tot 45 kilometer per uur halen. Deze variatie die zorgt voor een fiscaal verschil." vertelt Sara Hamaekers, juridisch adviseur bij Acerta. "De elektrische fiets valt onder de noemer van 'gewone fiets'. U betaalt hiervoor een fietsvergoeding. Die vergoeding mag tot 22 cent/km bedragen en is vrijgesteld van belastingen."
"Speed pedelecs behoren daarentegen niet tot het gewone gamma, maar tot de bromfiets klasse B. Dit maakt dat de vrijgestelde fietsvergoeding niet van toepassing is op het woon-werkverkeer met een snelle e-bike. Zelfs niet als de fiets enkel en alleen voor de verplaatsing woon-werk wordt gebruikt."


Welke kosten?

Motiveert u uw werknemers om met de fiets naar het werk te komen, dan kan u voor de gemaakte kosten genieten van een verhoogde kostenaftrek tot 120 procent. Voor bromfietsen en dus snelle e-bikes kan u de kosten slechts aftrekken tot 100 procent. "Mooie voordelen om over na te denken dus" aldus Sara.

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Wilt u meer weten?