Hoe gaat u om met late betalingen?

Finance

U hebt een vol orderboekje? U weet niet welk project eerst te beginnen? U bent op zoek naar nieuwe medewerkers om alle bestellingen te kunnen verwerken? Proficiat! U hebt het goed voor elkaar. En toch biedt dit geen garanties dat uw bedrijf gezond en duurzaam is.

Uit een marktonderzoek bij KMO’s, uitgevoerd in opdracht van Exact, blijkt immers dat 4 op 5 Belgische KMO’s last heeft van late betalers. Meestal is dit een beperkt aantal klanten en voor een beperkt bedrag. Maar soms kunnen wanbetalers uw onderneming in grote problemen brengen.

Hoe kunt u dit voorkomen? Door continu een accuraat en actueel zicht op de openstaande facturen te houden. Dat lijkt vanzelfsprekend maar uit ons onderzoek blijkt dat slechts 32% van de KMO’s zulk actueel zicht heeft op hun financiële situatie.

Soms is dit gewoon te wijten aan tijdsgebrek. Iedereen heeft het zo druk dat de administratieve opvolging te wensen overlaat. Een boekhouder kan u helpen deze administratieve last onder controle te krijgen. Reeds meer dan de helft van de KMO’s (52% volgens ons onderzoek) heeft een boekhouder in dienst. Zij kunnen ondersteuning bieden bij de administratieve afhandeling, en ze kunnen daarbij een adviserende rol spelen.

Vaak heeft het gebrek aan een actueel zicht op uw financiën ook te maken met een ontoereikende software, die u niet alle relevante cijfers in één oogopslag biedt. Om het voortbestaan van uw bedrijf te vrijwaren, hebt u continu financieel inzicht in de bedrijvigheden nodig. Daarmee kunt u niet alleen de kosten binnen de perken houden en de verkoopsmarges bewaken, maar kunt u ook een optimaal debiteurenbeheer voeren.

Een online business software kan in beide gevallen een handige tool zijn: het helpt de boekhouder om zijn adviserende taak te kunnen invullen en het helpt de bedrijfsleider om continu inzicht in zijn financiële situatie te behouden.

Late betalers kunnen uw onderneming parten spelen. Maar met de juiste instelling, de juiste medewerkers en de juiste tools, kunt u deze overlast voor uw onderneming tot een minimum beperken.

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Wilt u meer weten?