Investeren in onroerend goed! Is vruchtgebruik nog een optie?

Finance

Belgen zijn geboren met een baksteen in de maag en beschouwen onroerend goed nog steeds als een goede belegging. Maar wat geniet de voorkeur? Is het beter een onroerend vermogen op te bouwen in persoonlijke naam, of geniet het de voorkeur de investering te doen met tussenkomst van een vennootschap? Beide pistes hebben verschillende nadelen. Een vruchtgebruikconstructie is misschien nog het beste van de twee werelden.

Hoe werkt het?
De privé-persoon koopt de naakte eigendom en de vennootschap het vruchtgebruik. Hierdoor komt het grootste gedeelte van de kosten in de vennootschap terecht en die kosten kunnen ook worden betaald met vennootschapsgelden. Enkel de naakte eigendom dient met privé-gelden te worden gefinancierd. De duurtijd van het vruchtgebruik situeert zich tussen de 15 en de 30 jaar. Bij het einde van het vruchtgebruik wordt de naakte eigenaar opeens volle eigenaar van het onroerend goed zonder dat er een vergoeding verschuldigd is. Als de privé-persoon in een volgende fase het onroerend goed verkoopt, dan ontvangt hij de volledige koopsom belastingvrij op zijn privérekening.

En de fiscus vindt dit ok?

De fiscus bekijkt een vruchtgebruikconstructie al jaren met argusogen.Enkele aandachtspunten:

Heb je eerder gekozen voor een vruchtgebruikconstructie en twijfel je aan de correctheid van de uitwerking ervan, aarzel niet ons te contacteren voor een second opinion.

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Wilt u meer weten?