Let’s talk about the money

Finance

Banken lagen mee aan de oorsprong van de vorige mondiale crisis in 2008. Op tien jaar tijd is er veel veranderd: tijdens de coronacrisis zijn diezelfde banken niet de oorzaak, maar een deel van de oplossing, samen met een groeiend gamma ‘alternatieve’ aanbieders van kapitaal. Wim Ost van Moore Corporate Finance schetst de uitdaging omtrent het vinden van de juiste financieringspartner.

Wim Ost, Moore Corporate Finance


Met echte kennis van zaken het verschil maken

Met een polyvalente professionele ploeg maakt Moore het verschil voor zijn klanten. Door specifieke sectorervaring spreken heel wat Moore-medewerkers écht de taal van de klant en ontpoppen ze zich tot strategische rechterhand. Dat geldt zeker voor partner Wim Ost, verantwoordelijke voor Debt & Equity Funding. Wim werkte twaalf jaar voor een Belgische grootbank, eerst als corporate banker, later als specialist Structured Finance. Bij Moore begeleidt hij ‘ondernemende’ klanten als strategische partner naar de optimale financieringsoplossing voor hun projecten. Wim gidst me met enthousiaste expertise rond in het ‘kapitale’ kluwen van banken, private equity en mezzaninefinancieringen.

De bank: een partner in woelig water

“Traditionele banken kampen momenteel met heel wat uitdagingen. Het klassieke business model staat onder druk. Enerzijds roomt de aanhoudende lage rentestand de marges af. Anderzijds worden banken geconfronteerd met strikte regelgeving en administratieve verplichtingen als erfenis van de bankencrisis. Door die verhoogde focus op interne kosten en procedures hebben banken minder tijd en ruimte voor hun rol als preferentiële adviseur. Aan en van die bedrijven wordt nu gevraagd om zélf een ijzersterk dossier op papier te zetten als ‘akte van vertrouwen’. Het credo ‘building trust around the table’ volstaat niet langer, een goed onderbouwd financieringsdossier is meer dan ooit bepalend voor de uitkomst van de kredietvraag. We zien dan ook een groeiende vraag van ondernemers om hen te begeleiden bij dit proces.”

There’s Mo(o)re on the market

“Die rol spelen we graag, maar daarnaast ligt onze toegevoegde waarde voornamelijk in het strategisch meedenken over de optimale financieringsstructuur. Tegenover elk project staat immers een andere ideale financieringsvorm. Doordat banken zich meer dan vroeger focussen op risico-inschatting en de regels ook strenger werden, ontstond er een financieringskloof, die snel werd gevuld door diverse dynamische nieuwkomers. Moore Corporate Finance heeft kennis van én contact met alle betrokken spelers op de markt.  Samen met de ondernemer gaan we op zoek naar dé ideale oplossing. Om te bepalen welk ‘pak’ als gegoten zit, is het uiteraard belangrijk om ‘de juiste maten’ te nemen. Maatwerk is dan ook cruciaal: we gaan de behoefte van de klant grondig analyseren, om vervolgens samen de aangewezen financieringsstructuur te bepalen en de zoektocht naar geknipte partners te begeleiden.”

Kiezen zonder te verliezen: Moore zorgt voor externe expertise

Beschikbaarheid van kapitaal is vandaag niet de grootste uitdaging in de markt. Ondernemer Steven Peleman noemt geld in ditzelfde nummer zelfs ‘de goedkoopste grondstof die er momenteel is’.

Maar elke financiering heeft wel haar eigen dynamiek. “Momenteel biedt de financieringsmarkt enorm veel mogelijkheden, maar het groeiende aantal spelers maakt de markt er niet transparanter op. We gidsen onze klant op basis van zijn behoeften én onze expertise door het grote en gevarieerde aanbod. Een juiste financiering vraagt een continue evenwichtsoefening waarbij je als bedrijf een afweging moet maken tussen kostprijs enerzijds, en flexibiliteit en zeggenschap over de onderneming anderzijds. Daarnaast moeten de financiële ratio’s van de onderneming ook op een gezond niveau gehouden worden. De goedkoopste oplossing is daarom zeker niet altijd de beste. Soms kan het voordeliger zijn om een hogere kostprijs te betalen in ruil voor bijkomende flexibiliteit op vlak van terugbetaling of waarborgen. De ideale financieringsmix is complex maatwerk geworden met belangrijke gevolgen voor de toekomstige bedrijfsvoering en vereist een grondige aanpak. Een goed voorbeeld is de financiering van overnames of management buy-outs. Door bijvoorbeeld traditionele bankfinanciering te combineren met een achtergesteld krediet of een mezzaninelening, kan de overnemer zijn financieringsstructuur versterken zonder bijkomende waarborgen te moeten verstrekken of te verwateren in kapitaal. Dergelijke oplossingen worden vaak gekozen als aanvulling van de eigen middelen. Maar ook bij groeibedrijven zien we het belang van een gezonde financieringsmix toenemen. Deze bedrijven kunnen vaak maar moeilijk terecht bij banken door een gebrek aan waarborgen of een beperkte kapitaalstructuur. Een combinatie met risicokapitaal of achtergestelde leningen kan hier een uitweg bieden. Moore biedt niet alleen ondersteuning bij de opmaak van het businessplan, maar begeleidt deze groeibedrijven door een gestructureerd marktproces ook bij het vinden van de juiste investeerder die naast een financiële ook een strategische hefboom voor de onderneming kan betekenen.”

Grondige kennis van de klant alvorens te dingen naar een hand

Voor er sprake is van een optimale oplossing, is er een veelzijdige voorbereiding. Alles start met de analyse van de financieringsbehoefte van de klant. “De allereerste vraag die je je moet stellen is in welke levensfase jouw onderneming zich bevindt. Geen complexe vraag, maar wel één die meteen richting geeft:  zo zal een scale-up een heel andere aanpak vergen dan een matuur bedrijf met een constante casfhlow. Vervolgens maken we een analyse van de onderliggende financieringsbehoefte: er is een groot verschil tussen pakweg een overname, een specifiek investeringsproject of groeifinanciering. Een inschatting van de haalbaarheid is de volgende belangrijke stap, een ‘quality check’ als het ware. Op basis van een beproefde methodiek maken we een scan van de onderneming en het project. Zowel kwantitatieve als kwalitatieve info zijn hier belangrijk. Deze haalbaarheidsstudie resulteert in een advies op maat van de onderneming. “

“Dit is overigens niet altijd een goednieuwsshow: we staan erop om als strategische partner professionele feedback te geven die de klant echt vooruithelpt. Soms is de onderneming gebaat om de plannen bij te sturen om het project succesvol te kunnen realiseren. Na groen licht én onderling overleg over de te volgens strategie, start de zoektocht naar kapitaal en partners die passen in het verhaal.”

Een ervaren copiloot met internationale terreinkennis

“Veel van onze klanten zijn familiale bedrijven en spelers uit de midmarket: ze hebben een enorme expertise inzake hun bedrijfsactiviteit, maar rekenen voor hun financieringsoplossingen op iemand die meedenkt en hen begeleidt. Moore positioneert zich hier als compagnon de route. Financieringstrajecten zijn vaak lang en complex. Door onze klanten tijdens dit proces te ontzorgen, laten we hen toe zich te blijven focussen op hun kerntaken. We gaan ook verder dan de klassieke consultancy en blijven aan boord tot de deal gerealiseerd is en het geld bij wijze van spreken op de rekening staat. Banken blijven veruit de belangrijkste financieringspartners van Belgische kmo’s, maar de laatste jaren zorgen alternatieven binnen én buiten België voor een belangrijke aanvulling. We zien in de praktijk dat een combinatie van verschillende financieringsbronnen vaak veiliger is en, indien goed gestructureerd, leidt tot belangrijke concurrentiële en strategische voordelen. Dat is exact wat we samen met de ondernemer willen bereiken.”

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials