Waar overnemers op afknappen

Finance

Je hebt op papier een mooie prijs berekend voor je bedrijf, die hoog genoeg is om je nieuwe plannen te financieren. Maar een potentiële overnemer heeft zo zijn eigen criteria om te bepalen wat hij wil betalen.

Overnemers willen geld terug

Overnemers willen de centen terug verdienen die ze investeren. Ze mikken op een termijn van 5 à 7 jaar. Dus hoe hoger je rendement, hoe beter de prijs die je voor je bedrijf kan onderhandelen. Je werkt best "schoonheidsfoutjes" in je cijfers weg, voor je met je onderneming naar de markt gaat. Een wagen voor je kinderen op de zaak? Nog vlug wat extra kosten om je belastbare basis te verlagen? Studiereisje naar Curacao? Als je een goede prijs wil, kan je daar best even mee wachten.

Overnemers zoeken zekerheid

Een overnemer moet voelen dat alles onder controle is. Dat toon je uiteraard het best met positieve trends. Breng de evolutie in kaart van marges, omzetcijfer, bottom line .... Maar schets ook een bedrijfsbeeld met goede structuren en goed geoliede processen. Zo krijgt een investeerder het gevoel dat hij geen tijd zal verliezen en meteen op volle kracht kan verder werken. Ben jij zelf nog onmisbaar voor je bedrijf? Zorg dan voor een uitstapplan dat toont hoe je over maximum 3 jaar naar de achtergrond verdwijnt. Zo'n strak plan is ook onontbeerlijk als je in een krimpende markt zit of in een sector die heel conjunctuurgevoelig is. Met een duidelijk overzicht van acties en investeringen creëer je de juiste perceptie.

Overnemers willen geen gedoe

Overnemers zijn allergisch voor problemen. Die brengen de zekerheid in het gedrang waar ze naar zoeken. Problemen met je personeel? Dan los je die beter op voor je jouw bedrijf in de etalage zet. En dat geldt ook voor juridische conflicten. Als je dan toch wil verkopen, is het slimmer om aan een minnelijke schikking te sleutelen. Want het laatste wat een nieuwe eigenaar wil, is de dreiging van een aanslepende procedure.

Wil je samen bekijken hoe we wat hoekjes en kantjes kunnen wegschaven en je bedrijf klaar maken voor de verkoop? Contacteer me via mail op serge.roofthooft@clearfinance.be of bel me op 03 871 97 30.

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Wilt u meer weten?