Wat is je bedrijf waard?

Finance

Vorige keer stelde ik voor om op tijd te stoppen. Maar hoe doe je dat? Als je iets helemaal anders wil gaan doen, moet je wel weten hoeveel al die investeringen en al dat harde werk nu eigenlijk opbrengen.

Hoe bereken je een prijs?

Als je beursgenoteerd bent, is het simpel. Dan is het een kwestie van aantal aandelen en beurskoersen. Maar wat als je niet naar de beurs trok? Dan zijn er verschillende methodes. Je bepaalt de substantiële waarde, op basis van eigen vermogen en vrije cash flow (FCF) van de afgelopen drie jaar en een projectie voor de volgende vijf jaar. Of je berekent de rendementswaarde. De koper bepaalt hoe snel hij zijn investering wil terug verdienen en wat dus het gewenste rendement is. Of je vertrekt van de EBITDA. Dat  is de winst voor belastingen, financiële kosten en afschrijvingen. Een vuistregel is dat een bedrijf al snel de waarde heeft van vijf keer de EBITDA.

Welke emoties spelen mee?

Dat technische is maar één kant van het verhaal. Minstens even belangrijk is het klassieke marktmechanisme van vraag en aanbod. Ook al ziet je bedrijf er nog zo goed uit op papier, als er geen vraag is in jouw sector, is het misschien onverkoopbaar. Een koper kijkt trouwens niet alleen naar de cijfers. Maar ook naar jou. Kan je voldoende loslaten? Ben je anderzijds nog bereid om een goede overgang mee te begeleiden?

Wie kan je helpen?

Je doet dit beter niet alleen.  Maar met een professionele partner die perfect weet hoe je een goed verkoopsdossier in elkaar steekt. En dat is best ook zelf een ondernemer. Liefst iemand waarmee je volledig op dezelfde golflengte zit. Want jullie zullen samen door het hele traject moeten: van de voorstelling van het dossier, over het onderhandelen met potentiële investeerders tot en met het succesvol overdragen.

Zin om vandaag hierover al eens te praten? Benieuwd wat je bedrijf waard is en hoe je dat kan berekenen? Wil je meer details over de verschillende methodes? Contacteer me via mail op serge.roofthooft@clearfinance.be  of bel me op 03 871 97 30.

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Wilt u meer weten?