Maersk stuurt via Descartes eerste succesvolle digitale export manifest in produktie naar de Belgische douane

Descartes Systems Group en Maersk, ’s werelds grootste containerrederij, kondigen aan dat ze succesvol de eerste digitale aangifte van een exportmanifest hebben doorgestuurd naar de Belgische douanedienst.

Het digitaal insturen van het exportmanifest wordt verplicht vanaf 4 maart voor alle container- en Ro-Ro verkeer. Het vormt het sluitstuk in de volledige elektronische communicatie van het exportproces in de Belgische havens. Om dit mogelijk te maken, brachten de douanediensten de laatste maanden nog aanpassingen aan in het PLDA-systeem om deze berichten succesvol te kunnen doorsturen in een productieomgeving. Het betreft onder meer de mogelijkheid om aparte manifesten door verschillende partijen voor hetzelfde schip in te sturen.

Mijlpaal
“Bij Maersk juichen we steeds elke vorm van digitalisering toe” zegt Michel Marstboom, Country Representative bij Maersk in België. “We zijn ervan overtuigd dat het digitale uitwisselen van gegevens tot een vlottere samenwerking met de verschillende diensten leidt, en minder fouten of misverstanden in het proces toelaat. Dat kan op termijn onze klanten enkel ten goede komen. Deze pilot van het export manifest getuigt bovendien van een goede samenwerking tussen Descartes, de douane en Maersk, waardoor we klaar zijn voor de nieuwe vereisten in het douanelandschap. “

“We zijn vereerd dat onze software werd gebruikt voor het eerste succesvolle exportmanifest in productie. Dit is toch wel een mijlpaal in de verdere digitalisering van douaneformaliteiten in België.”, zegt Eric Geerts, Director Product Management van Descartes. “De verschillen tussen het import- en exportmanifest zijn niet alleen van technische aard, maar gaan ook over de regels en data-elementen die nodig zijn om te voldoen aan de vereisten van de Belgische douane en de Europese douanewetgeving. We hebben nauw samengewerkt met zowel Maersk als met de dienst Douane & Accijnzen om een geautomatiseerde flow met de nodige technische en functionale controles te ontwikkelen. Het geeft voldoening dat het eerste manifest op het productiesysteem van de Belgische douane meteen werd aanvaard.”

Descartes houdt continu wijzigingen in de regelgeving van deze overheidsinstellingen in de gaten. Zo helpt het klanten douaneaangiften op een efficiënte manier te verwerken zonder verstoring van de internationale goederenstroom.

Bekijk de socials