LSD: Doping voor een effectieve communicatie

HR

Van wat we tegen mekaar vertellen, blijft slechts gemiddeld 20% hangen. Bitter weinig dus … en toch wisselen we dagelijks heel wat belangrijke informatie mondeling uit. Je hebt er dus alle baat bij je luistervaardigheden aan te scherpen.

Experimenteer met LSD

LSD staat voor luisteren, samenvatten, doorvragen. Drie gesprekstechnieken die u helpen actief te luisteren. Luisteren De kunst van het vragen stellen, begint met luisteren.

Luisteren doe je niet met je oren, maar met je hele lichaam. Door je lichaamshouding laat je de andere zien dat je interesse hebt in wat hij te zeggen heeft. Enkele aandachtspunten hierbij zijn:

Samenvatten

Als de ander uitgesproken is, vat je in je eigen woorden samen. Zo geef je de ander de kans om te checken of je de boodschap goed begrepen hebt en eventueel aan te vullen of te corrigeren. Door samen te vatten geef je het gesprek een structuur. Enkele voorbeelden:

Doorvragen

Zoek naar momenten om door te vragen. In het bijzonder bij algemeenheden, subjectieve uitlatingen, overtuigingen, en formuleringen met alles, niets, moeten, kunnen. Let ook op wat er niet gezegd wordt. Achter deze taalpatronen zit er vaak waardevolle informatie. Enkele voorbeelden:

Waarschuwing:

LSD werkt verslavend. Eens je de voordelen ervaren hebt, wil u niet meer zonder.

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Wilt u meer weten?