Mens erger je niet!

HR

U ergert zich aan de drammerigheid van uw sales manager? Of aan de rigiditeit van uw secretaresse? Hebt u zich al eens afgevraagd welke kwaliteit schuilgaat achter dit ergerlijke gedrag?Nog nooit zo bekeken? Lees dan vooral nu verder.

We worden allemaal geboren met een aantal uitgesproken kwaliteiten. Op sommige momenten laten we een beetje té veel zien van onze kwaliteit en trappen we bijgevolg in onze valkuil. 

Voorbeeld: u hebt als kwaliteit ‘overtuigingskracht’. Een teveel van uw kwaliteit wordt dan bijvoorbeeld drammerigheid. 

Om te voorkomen dat u in uw valkuil trapt, kunt u werken aan uw uitdaging. Uw uitdaging is het positief tegenovergestelde van uw valkuil, iets waarin u zich verder kan ontwikkelen. In bovenstaand voorbeeld zou dit luisterbereidheid kunnen zijn.

 Té veel van uw uitdaging is dan weer uw allergie, met andere woorden die persoonskenmerken waar u zich mateloos aan ergert. In dit voorbeeld zou het ‘meeloperij’ kunnen zijn. 

En dat maakt samenwerken en samenleven nu net zo boeiend. Want we zijn allemaal geenigd op zoek te gaan naar een collega of partner die complementair is… die aanvult waar wij tekort schieten. Maar dat betekent ook dat de ander onvermijdelijk op een dag in uw allergie belandt. Want de ander zijn kwaliteit is immers uw uitdaging. En door een té veel aan zijn kwaliteit, trapt de ander dus niet alleen in zijn eigen valkuil, maar ook in uw allergie Dus… volgende keer als u zich ergert aan een collega, onderzoek dan welke allergie u hier parten speelt. En vooral… ga op zoek naar de achterliggende kwaliteit en help elkaar met jullie uitdagingen. 

Geboeid? Bezoek onze stand op de B2B beurs in juni en ontdek meer over het kernkwadrantenspel van Ofman

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Wilt u meer weten?