The war for talent

Opleiding

Er dreigt een tekort aan goede arbeidskrachten. Dit tekort is nu al voelbaar in bepaalde sectoren, denk maar aan de vele knelpuntberoepen. Door de economische groei en de demografische ontwikkeling (vergrijzing) zal talent in de toekomst alleen maar schaarser worden. Maak van talentmanagement een strategische prioriteit van je onderneming! Elke organisatie zou zich moeten afvragen:

Talent (h)erkennen

Talenten kan je al vroeg ontdekken. Zo vertellen de spelletjes die je als kind speelde, al veel over wat in je zit, wie je bent, wat je natuurlijke aanleg is. Speelde je graag met Lego, Meccano of K’nexx en haal je graag spullen uit elkaar dan ben je iemand met oog voor details, zie je problemen en los je ze op met het resultaat voor ogen. Speelde je vaak schooltje dan vind je het wellicht leuk om mensen toe te spreken en informatie over te brengen. Je neemt graag de leiding en wil ook gelijk krijgen. Wie de talenten van zijn medewerkers wil aanspreken, motiveren en evalueren is gebaat met een competentietool. Competentiebeleid is onmisbaar in een hedendaagse HRomgeving.

Talent ontwikkelen

Als het talent aanwezig is en gekend, dien je het vervolgens te stimuleren, te sturen en bij te schaven. Training en opleiding zijn de middelen bij uitstek om de wensen van de organisatie en de persoonlijke ontwikkelingsdoelen van de medewerkers op elkaar af te stemmen. Dit is belangrijk voor elke organisatie, maar zeker ook voor de kmo, die haar talent liever niet ziet vertrekken naar de grotere marktspelers.

Uit een recente peiling van de carrièresite monster blijkt dat 29% van de respondenten trouw blijven aan hun werkgever door hun interessante en uitdagende job. Bent u ook verrast dat het loon niet langer de belangrijkste reden is om van werk te veranderen? Kortom, wie in zijn onderneming aandacht heeft voor de ‘groei’ van zijn medewerkers wint altijd. Op korte termijn door meer kennis & vaardigheden binnen te halen. Op lange termijn door minder personeelsverloop.

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Wilt u meer weten?