Ze komen er aan….

HR

Over de jongeren wordt dezer dagen veel gesproken. Ik hoorde Jo Libeer, gedelegeerd bestuurder van Voka beweren dat de jongeren moeten aangemoedigd worden om te werken. En de minister van economie wist dan weer te vertellen dat de jongeren een te zwak profiel hebben. Voor ons, trajectbegeleiders van jongeren, klinkt dit erg ongeloofwaardig. Wij worden dagelijks geconfronteerd met de wanhoop waarin jongeren zich soms vastrijden: je wordt niet aangeworven omdat je nog geen ervaring hebt (en je kan geen ervaring opdoen als je niet wordt aangeworven).

Als je jongeren vraagt wat ze het liefst willen: een interessante en goed betaalde job. Over dat ‘goed betaalde’ bestaan nogal wat misverstanden bij de jongeren maar over ‘een interessante job’ hebben veel werkgevers nogal een rudimentaire mening. Wij nemen aan dat werkgevers het liefst boeiende jobs aanbieden. In theorie is er dus geen probleem: jongeren willen werken en werkgevers hebben werk. Waarom is de ‘zee dan veel te diep’?

Wij willen één project uitlichten. Een project dat jongeren leert aan het werk te gaan. En een project dat werkgevers helpt
jongeren een kans te geven: Werk inlevingstrajecten voor jongeren, ‘ WIJ’.

De VDAB stuurt jongeren door naar partnerorganisaties zoals Levanto, die deze jongeren een traject aanbieden naar werk, bestaande uit screening, coaching, stage en begeleiding naar werk. Jongeren worden gecoacht op de ontwikkeling van stiptheid, netheid, arbeidsattitude en dergelijke. De bedrijven worden in de mogelijkheid gesteld betaalde stages aan te bieden waardoor jongeren kunnen ervaren wat een job inhoud en hoe een werkvloer er uit ziet. En tot slot worden tewerkstellingsmaatregelen ingezet zoals IBO (individuele beroepsopleiding) waardoor de werkgever met een minimum aan kosten de jongeren een werkervaring kunnen geven op hun eigen werkvloer.

Dit lijkt mij efficiënter dan te beweren dat de ene niet wilt en de ander niet kan.

Wil je meer weten over de WIJ: piet.bulteel@levanto.be

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Wilt u meer weten?