anr-banner.gif

IT-projecten bij bedrijven en overheid vertragen

IT
Hoewel de coronacrisis de samenleving in een digitale versnelling zet, lopen de IT-projecten bij het gros van de bedrijven en publieke instellingen vertraging op. Dat blijkt uit een rondvraag van IT-community Beltug naar de impact van Covid-19 op IT in bedrijven en de overheid.

Het goede nieuws is dat bij de helft van de ondervraagden het uitstel beperkt blijft tot tussen 0 en 20% van de lopende IT-projecten. In de publieke sector geeft dan weer één tiende van de organisaties aan dat toch +40% van de lopende projecten werd uitgesteld. Bij bedrijven is de vertraging het grootst: één vijfde van de respondenten geeft aan dat 40% of meer van de projecten, gepland voor 2020, zijn uitgesteld.

Uitstel of annulatie in alle sectoren

Danielle Jacobs, CEO van ledenorganisatie Beltug dat 1.800 leden telt: “De budgettaire impact van Covid-19 weegt door. We merken dat IT-projecten die niet strikt noodzakelijk zijn voor de beveiliging of continuïteit van de systemen zijn uitgesteld of in sommige gevallen zelfs geannuleerd. Het uitstel doet zich ook voor in alle sectoren. Maar het beeld is diffuus: binnen elke sector zien we zowel bedrijven waar de investeringen onverminderd voortgaan als organisaties waar volledige projecten on hold zijn geplaatst.”

Meer investeringen in IT security

Vanuit de contacten met Beltug-leden, concludeert de vereniging ook dat er verschuivingen worden doorgevoerd in de IT-budgetten. “Zowel wij als de IT-leveranciers stellen vast dat vaak projecten nog worden afgewerkt tot aan de volgende milestone. Daarna worden ze tijdelijk stopgezet. Er wordt wel meer geïnvesteerd in beveiliging”, aldus Danielle Jacobs. Voor Beltug is dat geen verrassing. De ICT-beslissingsnemers gaven recent aan dat cybersecurity, security strategie en databeveiliging het komende jaar de absolute topprioriteit is voor hun bedrijf.

Apps voor social distancing en contact tracing

De bevraging bracht ook de interesse van bedrijven rond nieuwe apps voor social distancing en contact tracing in kaart. “In eerste instantie waren onze leden vooral geïnteresseerd in toepassingen die het mogelijk maakten om werkplekken te reserveren en de aanwezigheid van hun medewerkers te plannen”, aldus de Beltug-CEO.

“Maar ook het gegeven van social distancing en contact tracing apps leeft duidelijk in onze community. Eén op de vijf bedrijven verwacht op korte termijn zulke apps in gebruik te nemen. Daarom organiseren op 27 oktober 2020 een uitwisselingsmoment voor onze leden, over Coronalert in de bedrijfscontext. Daarnaast hebben we voor onze leden de eerste reacties over social distancing en contact tracing op de werkvloer gebundeld in een paper. De organisatie biedt ook een handig overzicht aan van tools voor het registreren van aanwezigheden en beheren van kantoren.”

anr-banner-400x300-v3.gif

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials