Robots: afschuw of bewondering

IT

“Technologie”, voor sommigen het einde van de menselijkheid, voor anderen het doel van hun leven. En zoals vaak hebben volgens mij beiden gelijk. Ik las een artikel over de evolutie van robots om meer taken van mensen te kunnen overnemen. In het artikel sprak men over de bedreiging van robots. Maar misschien moeten we ook hier eens outside the box denken. Een verrassend alternatief inzicht wordt dan mogelijk.

Betrouwbaar?
Robots hebben in vele industriële sectoren een groot deel van de repetitieve taken overgenomen. Of de taken die ongezond of saai zijn. Zij voeren het werk efficiënter uit, zijn veel beter voorspelbaar en kunnen dag en nacht werken zonder moe te worden. Een droom voor de industrie? Inderdaad. Ook de computers hebben een heel stuk van het werk overgenomen met minder kans op fouten. Je kunt er op rekenen. Ik bedoel: ze zijn betrouwbaar. Ook hier is hun aanwezigheid zinvol. Stel dat deze robots, op termijn, ál het werk kunnen overnemen en efficiënter en beter dan mensen uitvoeren. Dan zijn we allemaal werkeloos. Een droom of een nachtmerrie?

Een nieuw tijdperk?
Door de inzet van robots komt er tijd vrij. Deze tijd kunnen we inzetten om echte waarde te creëren. Misschien is het wel het moment om een andere deel van ons brein meer aandacht te geven. Een mens heeft de bijzondere eigenschap dat hij creatief kan zijn. Hij kan outside the box denken. Hij kan de grenzen negeren en zo originele oplossingen verzinnen. In ons onderwijs en in de erkenning van talenten van mensen, wordt dit creatieve deel tot op vandaag miskend en naar de hobby sfeer geduwd.

Hobby of Jobby
Dat is wat de uiteindelijke bedoeling moet zijn: je taak zo graag doen dat de beloning bijzaak is. Mogen mee bouwen aan een betere, efficiëntere wereld is de beloning op zich. En wie hierin geen taak vindt, kan andere dingen doen die zinvol zijn voor onze samenleving. In deze samenleving bestaat 'werken' onder de oude vorm niet meer. Iedereen kan zinvol bezig zijn. En robots of technologie zijn onze betrouwbare partners in dit avontuur.

Ik doe niet graag wat een robot ook en beter kan. Dan zou ik liever meewerken aan zo'n creatieve wereld.

 

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Wilt u meer weten?

acom logo

Acom