Efficiënt energiegebruik een taak voor inkoop

Logistiek

Efficiënt energiegebruik is een thema dat vaak nog te weinig tot de hoofdbekommernissen van bedrijven( b)lijkt te behoren. Nochtans worden we regelmatig geconfronteerd met alarmerende berichten in verband met de opwarming van de aarde, worden de opgelegde normen en streefdoelen dwingender en zien we steeds duidelijker de schadelijke effecten om ons heen.

De overheid probeert via regelgeving, subsidies, groenstroomcertificaten en andere stimuli bedrijven aan te zetten om mee te investeren in een energie-efficiënte economie en mobiliteit. Maar slechts een kleine minderheid van vooruitstrevende bedrijven stapt echt mee in het verhaal, en implementeert een integrale strategie om het energieverbruik te verminderen. De grote meerderheid van de bedrijven reageert echter nauwelijks of doet slechts kleine verbeteringen in de marge.

Hier is duidelijk een taak weggelegd voor jou als inkoper. Wat kan je doen om jouw bedrijf energie-efficiënter te laten werken? Welke inspanningen vergt dat, en welke resultaten levert het op? Eigenlijk moet je bij elke aankoop jezelf de vraag stellen: "Is of kan dit energie-efficiënter?". Want uiteindelijk blijkt een energie-efficiëntere keuze ook altijd besparingen op te leveren, zeker op de langere termijn. Elke investering verdient zich snel weer terug door een lager verbruik; en bovendien kan je vaak nog beroep doen op milieukortingen of subsidies die zelfs de aankoopprijs sterk naar beneden drukken. Leer je zelf om deze nieuwe denkwijze te volgen bij elke aankoop, hoe klein ook. Productie, transport, gebouwen, machines, facility en fleet services, het kan allemaal energie-goedkoper en tegelijkertijd ook milieuvriendelijker. Dat laatste is dan mooi meegenomen.

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Wilt u meer weten?