Versie 3 B-Close.gif
Opleidingen Code 95 bij Kempisch Trainingscentre

Opleidingen Code 95: veilig op weg met vrachtwagen en bus

Chauffeurs van vrachtwagens en bussen moeten verplicht nascholingen volgen om vakbekwaam te blijven. Kempisch Trainingscentre onderscheidt zich met opleidingen op maat, gegeven door experts.

Rijden jij of je medewerkers met een vrachtwagen of bus? Dan is niet alleen een aangepast rijbewijs nodig, maar moet je ook beschikken over een kwalificatie van vakbekwaamheid of code 95. Om die te behalen, moeten professionele chauffeurs verplichte opleidingen volgen. Zo bevordert de overheid de verkeersveiligheid.

Wat is code 95 en voor wie geldt het?

Marc Schoensetters, voorheen inspecteur bij de FOD Mobiliteit en nu intern consultant bij Kempisch TrainingsCentre geeft toelichting. Het Koninklijk Besluit van 4 mei 2007 bepaalt dat beroepsbestuurders van voertuigen waarvoor een rijbewijs uit de groep C of D nodig is, vanaf 10 september 2009 moeten voldoen aan voorschriften voor vakbekwaamheid. Dat betekent dat ze eerst moeten slagen voor een basiskwalificatie-examen. Slagen ze voor het examen, dan krijgen ze een vermelding met het cijfer ‘95’ op hun rijbewijs, vandaar de naam ‘Code 95’. Vervolgens moeten chauffeurs vijfjaarlijks hun vakbekwaamheid verlengen, door bijvoorbeeld elk jaar 7 uur opleidingen (35 uur in totaal) volgen bij een erkend opleidingscentrum.

Marc Schoensetters

Marc Schoensetters

Opleidingen gericht op veiligheid en welzijn

De overheid maakte deze opleidingen verplicht om de verkeersveiligheid en het welzijn van beroepschauffeurs te bevorderen. Als chauffeur kies je vijf lesmodules uit een breed gamma aan modules. De lessenpakketten zijn aangepast aan de leefwereld van de vrachtwagen- of buschauffeur en gaan over thema’s als een lading veilig bevestigen, de rij- en rusttijden en de tachograaf, vervoersdocumenten, ecodriving, defensief rijden, EHBO, ergonomie … Van de 35 lesuren moet je er minstens 3 achter het stuur op de openbare weg volgen, in de praktijk dus.

De meerwaarde van code 95 bij Kempisch Trainingscentre

Kempisch Trainingscentre is erkend door de Vlaamse overheid als opleidingscentrum voor de nascholing vakbekwaamheid. Ze bieden dan ook alle verplichte lesmodules aan, zowel theoretisch als praktisch. Kempisch Trainingscentre onderscheidt zich van andere opleidingscentra op een aantal vlakken.

  • Lesgevers

Alle docenten zijn zorgvuldig geselecteerd op basis van hun ervaring en kennis. Ze volgen zelf regelmatig bijscholingen. Ook hun educatieve vaardigheden spelen een rol in de selectieprocedure. Je volgt dus les bij een expert die up-to-date is en de materie goed overbrengt.

  • Dichtbij

Het centrum heeft 18 vestigingen verspreid over de Antwerpse en Limburgse Kempen en Vlaams-Brabant en wil in de toekomst ook uitbreiden naar Oost- en West-Vlaanderen. Er is dus steeds een opleidingscentrum in je buurt. Ook voor de catering kan Kempisch Trainingscentre zorgen. Liever een opleiding in-house of in-company? Dan komen de lesgevers bij jou langs.

  • Flexibiliteit

Kempisch Trainingscentre werkt steeds op maat van de klant. Je kiest lesmodules op basis van titel en inhoud, waarbij de inhoud, binnen wat toegelaten is door de Vlaamse overheid, aangepast kan worden aan de specifieke eisen in je bedrijf. Zo is een opleiding over lading beveiligen anders voor iemand die vloeistoffen vervoert, dan voor een aannemer die stenen en bouwmateriaal vervoert. Niet elk opleidingscentrum biedt die mogelijkheid.

  • Kmo-portefeuille

Kempisch Trainingscentre is een erkende opleider. Dat betekent dat je als kmo subsidies kan aanvragen voor je nascholing via de kmo-portefeuille. Kempisch Trainingscentre geeft je de nodige informatie voor je subsidieaanvraag.

Nood aan een kwaliteitsvolle opleiding code 95 helemaal op maat van je bedrijf? Ontdek het aanbod van Kempisch Trainingscentre of vraag meer informatie aan via het formulier hieronder.

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Kempisch Trainingscentre

Meer weten?

Logo Kempisch Trainingscentre

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Kempisch Trainingscentre

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials