Tactisch inkopen van sourcing tot contract - VIB

Transport

Het tactische inkoopproces vormt de basis van het professionele inkoopgebeuren.  Het bestaat uit analyse – sourcen – onderhandelen – contracteren. 

Analyse

Tactisch inkopen start met een grondige analyse van interne en externe data, waardoor je als inkoper een compleet beeld vormt van enerzijds de interne behoefte, en de corresponderende mogelijkheden op de externe markt.  Het is belangrijk dat je een goede portfolio analyse maakt om te zien welke goederen en diensten van (strategisch) belang zijn voor jouw bedrijf, en welke minder cruciaal zijn.  Zo kan je jouw sourcing aanpak diversifiëren en je toeleggen op de belangrijkste productgroepen.  Neem de specificaties grondig door met de interne klant en stel zelfs in vraag of de aankoop werkelijk nodig is.  Streef zoveel mogelijk naar kwalitatieve specificaties en resultaat-gebonden doelstellingen.

Evalueer de prestaties van de huidige leveranciers. Analyseer de marktgegevens om te zien welke prijsevoluties zich voordoen en welke externe drivers een invloed uitoefenen op de prijsvorming van de leveranciers.  Bestudeer hoe de kostprijs van een product of dienst is opgebouwd, en op welke prijselementen je nog kan onderhandelen.  Neem ook kosten in de verdere levenscyclus mee in de afspraken met de leverancier. Als je beslist om een nieuwe leverancier te zoeken, breng dan goed in kaart welke extra kosten dit met zich mee brengt zowel in het sourcing proces als later in de end-to-end supply chain. Bekijk ook de consequenties en mogelijke risico’s van  strategische keuzes als make or buy, single of multiple sourcing, local of global sourcing, en verlies daarbij de totale supply chain niet uit het oog.  

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Wilt u meer weten?