Private banking versus wealth management: het verschil

Vermogen

Waar private banking zich vooral focust op welgestelde particulieren, ligt de aandacht bij wealth management eerder op de allerrijksten. Een private banker heeft onmisbare kwaliteiten zoals empathie en betrouwbaarheid. Hij fungeert als je persoonlijke gids.

Wat is private banking?

Wat is het verschil met wealth management?

Wat kan je verwachten van een private banker?

Wat is private banking?

Private banking maakt deel uit van vermogensbeheer. Meer bepaald gaat het hier over een financiële dienstverlening van banken aan welgestelde particulieren. Er staan tal van private bankers klaar om je te ontvangen wanneer je beschikt over een groot vermogen. Maar wat is een groot vermogen? Bij welke financiële instellingen kan je allemaal terecht? Enkele voorbeelden:

BNP Paribas Fortis

Wie naar de website van deze bank surft, ziet in grote letters prijken:

Beste Private Bank in België 2019. BNP Paribas Fortis Private Banking & Wealth Management is verkozen als ‘Beste Private Bank in België 2019’. Deze award werd toegekend door het Financial Times magazine The Banker.

Dat zij de grote marktleider zijn, mag iedereen weten.

Je kan bij BNP terecht met een vermogen vanaf 250.000 euro.

ING België

Deze bank wil zich onderscheiden als je private bank met een heel persoonlijke aanpak. Bij ING België kan je vanaf 1.000.000 euro van persoonlijke service genieten. Voorts kan je ook bij hen terecht als je een geïnvesteerd vermogen van minstens 500.000 euro hebt.

KBC

KBC noemt zichzelf de ‘promotor van jouw vermogen’. Zij hanteren een minimum van 1.000.000 euro belegbaar vermogen voor private banking. KBC biedt een gratis basisdienst voor personal banking aan. Afhankelijk van hoe de klant wil bankieren en in functie van het aantal diensten, biedt KBC ook een gamma van betalende contracten aan. Voor private banking bedraagt de adviesvergoeding zo’n 1.000 euro per jaar. Daarbij komen de transactiekosten voor beleggingen.

Wat is het verschil met wealth management?

Zowel private banking als wealth management verwijzen naar een vorm van vermogensbeheer. Maar er is een verschil. Banken en andere financiële instellingen praten over private banking wanneer ze doelen op diensten voor klanten met roerende vermogens van meer dan 500.000 euro (soms nog lager, tot 200.000 euro). Wealth management is voorbehouden voor de ultrarijken, het gaat dan om vermogens van vaak meer dan 5 miljoen euro.

Wat kan je verwachten van een private banker?

Onmisbare kwaliteiten

Een private banker beschikt over heel wat onmisbare kwaliteiten, waaronder de kwaliteit om een sterke menselijke band op te bouwen, met de capaciteit om voldoende empathie te tonen om de verwachtingen van zijn cliënten te begrijpen. Daarnaast kenmerkt hij zich door zijn betrouwbaarheid en beschikbaarheid.

Een globale aanpak

Hij moet rekening houden met je beleggingen, gezinssituatie, professionele ambities, levensstijl, wensen op vlak van groei en/of bescherming van je vermogen. Verder kijkt een private banker naar je risicoprofiel en zorgt hij ervoor dat de portefeuille goed gespreid blijft. Zijn rol is om, indien je dat wenst, je te helpen streven naar rendement.

Bovendien is zijn rol om een globale situatie te optimaliseren en je informatie te bieden die een situatie moet veiligstellen of jou helpt om een potentieel risico in te schatten.

De private banker moet over tal van vaardigheden beschikken en uiteenlopende onderwerpen beheersen, zoals pensioenen en fiscaliteit. Daarbij moet hij de nodige juridische competenties bezitten.

Je persoonlijke gids

De private banker leidt alles in goede banen. Hij fungeert als een persoonlijke gids. Dankzij een performante tool bepaalt hij jouw beleggersprofiel en zet hij jouw verhaal en vermogen om in een plan. Vervolgens werkt hij scenario’s uit, waarbij hij je vermogen wil beheren om je te doen groeien. Hij brengt je in contact met overige specialisten.

Lees ook:

Vermogensplanning: waarom je er maar beter op tijd aan begint

Wat doet een private banker en welke soorten vermogensbeheer zijn er?

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials