Nieuw provinciebestuur gaat voor slimme, duurzame en inclusieve economische groei

Wetgeving

“De provincie werkt voor u!” Dat is de slagzin die het nieuwe provinciebestuur de volgende zes jaar in praktijk wil zetten. Echt voluit zal dit pas zijn vanaf 2014, want door de interne staatshervorming moet er eerst een nieuwe taakverdeling worden afgesproken en dat is waarvoor het jaar 2013 vooral zal dienen. Op economisch vlak streeft het nieuwe provinciebestuur de volgende legislatuur naar een slimme, duurzame en inclusieve groei.

“2013 wordt voor de provincie een belangrijk transitiejaar. In het kader van de interne staatshervorming dienen we de taken opnieuw te verdelen. De wijziging voorziet vooral in een focus op grondgebonden bevoegdheden voor de provincie, maar er zullen voor ons ook een aantal persoonsgebonden bevoegdheden blijven. Begin 2014 zullen we zien wat de verevening precies zal meegebracht hebben en hoe de budgetten verdeeld zullen zijn”, legt eerste provinciegedeputeerde en woordvoerder van de Deputatie Luk Lemmens (N-VA) uit.

Besparen is de boodschap

Niettemin hebben de nieuwe provinciegedeputeerden al enkele krachtlijnen op papier gezet. De aandacht van kmo-insider gaat uiteraard vooral uit naar wat de 51-jarige Ludwig Caluwé (CD&V) uit Essen, bevoegd voor Economie, Landbouw, Innovatie, Internationale Samenwerking, Financiën, Infrastructuur en Vastgoed en Facilitaire Dienstverlening, in petto heeft. Alvast geen schitterend nieuws op het vlak van financiën.

Ludwig Caluwé: “We hebben de jongste drie jaar telkens ingeteerd op de spaarpot van de provincie. Als we zo verder zouden doen, is die in 2015 leeg. We zullen dus moeten besparen, en dat willen we doen zonder extra’s te vragen. De beschikbare fondsen zullen dus bedachtzaam moeten worden uitgegeven.

Om goed gedocumenteerd te zijn, zal het provinciebestuur de Universiteit Antwerpen vragen om samen met de Dienst Economie en Internationale Samenwerking van de provincie (DEIS) een economische barometer uit te werken.

Ludwig Caluwé: “We hebben immers vlotte en bruikbare statistische gegevens nodig om het economisch beleid goed te kunnen plannen.”

Speerpunten

In dat beleid staan de volgende jaren de speerpuntsectoren centraal. Provinciegedeputeerde Caluwé denkt daarbij aan sectoren als chemie en life sciences, bouw, metaal, logistiek, agro-complex,… die door innovatie en transformatie verankerd moeten worden. De Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) zal verder werken aan de reactivering van verouderde bedrijventerreinen en brown fields.

“Ruimte is schaars. Daarom willen we nieuwe industriezones zo compact en zo duurzaam mogelijk inrichten”, stelt de provinciegedeputeerde. In de dorpskernen wil de gedeputeerde levendige winkelkernen. Met het oog daarop wordt Antwerpen trekker in de oprichting van een kenniscentrum rond detailhandel. In de sociale economie streeft het provinciebestuur ernaar om 150 bijkomende arbeidsplaatsen de realiseren. De aandacht van gedeputeerde Caluwé zal ook uitgaan naar de landbouw.

Ludwig Caluwé: “Landbouwers zijn ook ondernemers. Voor ons betekent plattelandsontwikkeling gebiedsgericht, gedifferentieerd en geïntegreerd samenwerken met verschillende beleidsdomeinen en belanghebbenden.”

Ondernemers zullen vast tevreden zijn te lezen dat de provincie werk wil maken van een snellere en efficiëntere aflevering van milieu(omgevings)vergunningen. Beter uitgebouwd e-government moet de administratieve molen voor bedrijven wat makkelijker doen draaien. Provinciegedeputeerde Inga Verhaert (SP.A) wil groepsaankopen energie voor bedrijven verder uitdragen bij de Antwerpse ondernemers.     (NV)

 

Op de foto

De nieuwe bestendige deputatie van de provincie Antwerpen, van links naar rechts: Peter Bellens, Rik Röttger, Inge Verhaert, Luk Lemmens, Ludwig Caluwé en Bruno Peeters.

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Bekijk de socials