Is je kmo klaar voor CBAM?

CBAM, voluit het Carbon Border Adjustment Mechanism, is het mechanisme voor koolstofneutrale handel dat de EU in oktober 2023 invoerde. De transitiefase ging in oktober van start en loopt tot 31 december 2025. We vatten samen wat je moet weten over CBAM en hoe je je kan voorbereiden op de definitieve fase (vanaf 2026).

Customs Support volgt de internationale douaneregelgeving op de voet. In Europa – dus ook in België – staan er tal van wijzigingen op stapel. CBAM, het mechanisme voor koolstofgrenscorrectie, wil een schonere industriële productie in derde landen aanmoedigen en het risico op ‘koolstoflekkage’ indijken. Heeft jouw kmo importactiviteiten? Lees dan zeker verder.

Hoe draagt CBAM bij aan een CO2-neutrale wereld?

Het doel van CBAM is dat producten die op de markt komen, aan dezelfde normen voor koolstofemissies voldoen als in eigen land vervaardigde producten. Daarom moet je een vergoeding betalen voor de koolstof-uitstoot bij de productie van de goederen die je importeert. Het mechanisme voorkomt het omzeilen van de milieunormen en zorgt voor een ‘gelijk speelveld’ voor verkopers binnen en buiten de EU. Concreet moet je CBAM-certificaten kopen wanneer je een CBAM-gerelateerd product importeert. De emissierechten van het EU-emissiehandelssysteem (ETS) bepalen de kosten voor dat product.

Hoe voert de EU het mechanisme in?

De invoering zal verlopen in twee fasen. De transitiefase (1 oktober 2023 tot 31 december 2025) is uitsluitend bedoeld voor rapportage. Je bent dus nog niet verplicht CBAM-certificaten te kopen. Je moet het eerste rapport uiterlijk op 31 januari 2024 indienen, met onder meer vermelding van:

  • De hoeveelheid van het geïmporteerde product
  • De directe en ingebedde koolstofemissies
  • De koolstofkosten in het land van herkomst

Op 1 januari 2026 start de definitieve fase en is het volledige mechanisme van kracht. Dan dient er een jaarlijks aangifte te worden ingediend in het CBAM-register.

Hoe bereid je je kmo voor op CBAM?

Je gaat best zo snel mogelijk van start met het inwinnen van informatie. Dit is een checklist met de belangrijkste zaken:

  • Zorg ervoor dat je goederen correct zijn geclassificeerd
  • Ga na of je goederen onder CBAM vallen
  • Zorg ervoor dat er toegang hebt tot het CBAM-(transitie)register.
  • Informeer en communiceer met je leveranciers over de data- en rapportagevereisten
  • Houd eventuele productspecifieke regels voor het berekenen van ingebedde koolstof in het oog

Heb je hulp nodig in het kader van CBAM? Customs Support verstrekt je graag advies. Praat vandaag nog met een van onze experts. Of stel je vraag via het formulier onderaan.

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Customs Support

Meer weten?

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Customs Support

Ook interessant

Bekijk de socials