5 tips om als kmo je eerste overheidsopdracht binnen te halen

Wetgeving

Heb je interesse om voor de overheid te werken, maar nog geen ervaring op dit gebied? De huidige campagne van de FOD Economie focust op het toegankelijker maken van overheidsopdrachten voor kmo’s. Nieuwe wetgeving, een vernieuwd charter en een nieuw e-Procurementplatform beheerd door de FOD BOSA bevorderen het lanceren van kmo-toegankelijke overheidsopdrachten door aanbesteders. Lees dus zeker onderstaande tips die je op weg helpen naar je eerste overheidsopdracht.

Naast het informeren over de recente initiatieven van de federale overheid, verstrekt de FOD Economie ook informatie op maat van kmo’s. Want hoewel werken voor de overheid interessant kan zijn, weten veel kleine en middelgrote bedrijven niet goed hoe ze daaraan moeten beginnen. Waar vinden ze een eerste overheidsopdracht? Hoe dienen ze een offerte in? Welke voorwaarden gelden er? Deze 5 tips zullen vast al veel duidelijk maken. Volg de gids!

Tip 1: Registreer jezelf en je kmo

Het nieuwe e-Procurementplatform, een initiatief van de FOD BOSA ter vervanging van het oude platform, wil overheidsopdrachten in België efficiënter, transparanter en toegankelijker te maken. Voor je hiervan gebruik kan maken, moet je je met een persoonlijk account registreren (ook als je reeds geregistreerd was op het oude platform). In deze account kan je vervolgens je kmo registreren. Dit alles neemt amper vijf minuten tijd in beslag.

Tip 2: Maak een visitekaartje aan

Een heel belangrijke tip! Op je visitekaartje kan je relevante informatie over je kmo invullen. Welke goederen of diensten lever je? Welke werken kan je uitvoeren? Welke ervaring en expertise kan je voorleggen? Naar welke opdrachten gaat jouw interesse uit? Een aanbesteder die een overheidsopdracht uitschrijft, kan je kmo sneller terugvinden en uitnodigen voor een eerste overheidsopdracht.

Tip 3: Zoek en vind je eerste overheidsopdracht

Nu kan je dus actief overheidsopdrachten opsporen op het federale e-Procurementplatform. Het is gratis en staat open voor elke onderneming met interesse in Belgische overheidsopdrachten. Er zijn twee manieren om een eerste overheidsopdracht op maat van je kmo te vinden:

  1. Je gaat zelf actief op zoek in het Bulletin der Aanbestedingen, de plaats waar alle gepubliceerde overheidsopdrachten verschijnen. Je kan hiervoor gebruikmaken van de handige zoekmotor.
  2. Bewaar enkele zoekprofielen. Je ontvangt dan dagelijks een mail met de opdrachten die aan jouw criteria voldoen.

Tip 4: Bevestig je deelname

Vond je een interessante opdracht? Ga dan naar de detailpagina om er alles over te vernemen. Nog steeds overtuigd dat dit de ideale eerste overheidsopdracht voor je kmo kan zijn? Klik dan op de knop ‘deelname bevestigen’.

Tip 5: Dien een offerte voor een eerste overheidsopdracht

Nu kom je aan het einde van de eerste fase van je traject. Het platform stuurt je automatisch door naar de Indieningsruimte, waar je de gewenste percelen selecteert. Je laadt de nodige documenten op, finaliseert en ondertekent je indiening en verzend je offerte of aanvraag tot deelneming.

Kmo-vriendelijke overheidsmaatregelen

Nog afgezien van de verbeterde toegankelijkheid van overheidsopdrachten, nam de federale overheid ook nog een reeks andere kmo-vriendelijke maatregelen. We zetten de belangrijkste voor jou op een rijtje:

  • digitale communicatie is meer dan ooit de norm
  • elektronische facturatie is steeds meer verplicht
  • een biedvergoeding voor niet-weerhouden ondernemingen wordt (in sommige gevallen) mogelijk
  • een versoepelde borgtochtregeling
  • veralgemening van de voorschotten na gunning van de opdracht
  • de mogelijkheid om een foutieve, elektronische handtekening te regulariseren (toekomst)
  • een update van het federale charter ‘toegang van kmo’s tot overheidsopdrachten’

Je merkt het, de federale overheid maakt het jouw kmo gemakkelijker dan ooit om deel te nemen aan je eerste overheidsopdracht. Wacht niet langer en registreer jezelf en je onderneming op het vernieuwde federale e-Procurementplatform van de FOD BOSA.

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Bekijk de socials