© Mark Neirynck - Government of the HK Special Admin Region - Hong Kong Economic and Trade Office

Hong Kong opnieuw eerste in de ranking ‘world’s freest economy’

Internationale handel

Gerangschikt als 's werelds meest vrije economie voor het 25ste opeenvolgende jaar door de Heritage Foundation, is Hong Kong (HK) een ideale plek voor buitenlandse bedrijven om van daaruit de Aziatische markt te benaderen. Welke troeven heeft Hong Kong?

Hong Kong Special Administrative Region of the People’s Republic China

Hong Kong – ‘geurige haven’ zou de naam betekenen – is een Speciale Administratieve Regio van de Volksrepubliek China. Gelegen in de Guangdong-Hong Kong-Macao Greater Bay Area met een markt van 68 miljoen inwoners, bestaat Hong Kong uit 236 eilanden, waarvan het merendeel onbewoond is. Grenzend aan de Zuid-Chinese Zee, is Hong Kong niet groter dan 1.104 km². Vergeleken met België is ons land (30.528 km²) dus 27 keer groter... En toch woonden er in 2017 zo’n 7.191.503 mensen.

Volgens de resultaten van een gezamenlijk onderzoek uitgevoerd door Invest Hong Kong (InvestHK) en de Hong Kong Census and Statistics Department, waren in 2018 meer dan 8.700 bedrijven van buitenlandse origine (inclusief Chinese) actief in Hong Kong. 1.530 van die bedrijven hebben er hun regionaal hoofdkantoor, 2.425 een regionaal kantoor en 4.799 een lokale vestiging.

Hong Kong blijft een toonaangevende wereldwijde startuphub

Het startup-ecosysteem van Hong Kong is de laatste jaren bijzonder gegroeid. De legendarische ondernemingsgeest en de grenzeloze energie van Hong Kong, creëren de perfecte omgeving voor het starten van een onderneming. Die biotoop wordt gekenmerkt door een sterk netwerk van incubators en accelerators, een pool van ervaren business angels en durfkapitalisten, een groot aantal steunprogramma’s die de HK overheid biedt, een gastvrije gemeenschap van startups en tal van business clubs en beroepsfederaties..
Niet minder dan 2.625 startups werden opgezet in 2018. Dat is een stijging van 18% t.o.v. 2017. 35% van die startups zijn afkomstig uit het VK, de US, het Chinese vasteland, Australië, enz.

Dit is gebleken uit een enquête uitgevoerd in samenwerking met 48 co-work spaces, incubators en accelerators in totaal 79 locaties. Het objectief van deze bevraging was een inzicht verschaffen in de startup community en Hong Kong als toonaangevende hub voor innovatie en ondernemerschap te promoten.

Zakelijke kansen

Met een reeks beleidsmaatregelen wil de HK overheid vooral initiatieven in biotechnologie, kunstmatige intelligentie, slimme steden en fintech aantrekken.
Bedrijven uit deze sectoren kunnen genieten van een super hoge belastingsaftrek tot maximaal 300% voor de eerste  HKD2 miljoen aan gekwalificeerde R&D-uitgaven en 200% voor het resterende bedrag  zonder bovengrens. De HK overheid heeft ook HKD2 miljard vrijgemaakt in het kader van het Innovation and Technology Venture Fund Scheme. Op een matchingbasis zal de overheid samen met durfkapitaalfondsen investeren in lokale technologie startups. In dit verband  maakte de overheid reeds met zes investeringsmaatschappijen afspraken.
Verneem meer over de troeven van Hong Kong bij het Hong Kong Economic and Trade Office in Brussel www.hongkong-eu.org . Deze organisatie is de officiële vertegenwoordiging van de regering van Hong Kong bij de Europese Unie en in 15 Europese landen.

FIT kan uiteraard ook informatie verstrekken over zakelijke opportuniteiten in Hong Kong.

Foto: © Mark Neirynck - Government of the HK Special Admin Region - Hong Kong Economic and Trade Office

Lees meer

KMOInsider2018.png

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven