Moonbird: beter een ‘vogel’ in de hand

Bedrijfsbeheer

Als zus en broer hebben Stefanie en Michael Broes heel wat raakvlakken, maar nauwelijks een jaar geleden hadden hun professionele paden geen snijpunten. Geconfronteerd met de ademhalingsproblematiek van een gezamenlijke vriendin, kregen ze de ingeving om een hardwarematig hulpmiddel te ontwikkelen.

Deze creatieve kiem werd meteen geplant en groeide op vruchtbare Vlaamse bodem in recordtempo uit tot een performant product. Op het moment van het interview legden Stefanie en Michael in de ouderlijke woonst in Keerbergen -letterlijk- de laatste hand aan hun knappe creatie. Het was nog even wachten op de oplaadkabels, maar de eerste Moonbirds zouden zeker uitvliegen voor de jaarwisseling.

Een inspirerende fruitschaal als start van een ‘vrucht’baar verhaal

Het verhaal start bij een bezoekje van Michael aan zijn ‘kleine’ zus, bij het begin van een jaar dat als virale vintage de annalen zou ingaan. Stefanies huisgenote schoof mee aan tafel en vertelde over haar ‘ademhalingsmoeilijkheden’: aangeleerde ademhalingsoefeningen bleken geen toereikend tegengewicht om het onstuitbare offensief van een paniekaanval te counteren. Dit relaas was de aftrap voor een bijzonder vruchtbare brainstorm: een tactiele tool moest soelaas bieden voor de penibele situatie en de fruitschaal bood de nodige inspiratie. Met een hoofd vol ideeën en een hand vol avocado stapte Michael de volgende dag naar een productontwikkelaar. De bal ging aan het rollen en zou -ondanks kuilen en bulten in het parcours- alleen maar aan kracht winnen.

Een complementaire combine

Door andere achtergronden met specifieke specialisaties blijkt de familiale tandem een bijzonder wendbaar en veelzijdig vehikel. Stefanie steekt van wal: “Naast master in de biomedische wetenschappen en de rechten ben ik doctor in de farmaceutische wetenschappen. Ondanks die titel had ik allesbehalve academische ambities. Ik ging in een commerciële functie aan de slag bij een start-up die een medisch toestel lanceerde. Bij een andere start-up belandde ik in een operationele rol. Al doende leerde ik hoe het is om een toestel op de markt te brengen én hoe je een consumer brand moet profileren. Ook de dynamische drive van een klein en bevlogen team smaakte naar meer. Moonbird lijkt dan ook een logisch vervolg, omdat al die puzzelstukjes samenvallen in een eigen start-up.”

Michael doet zijn verhaal: “Ik ben econoom van opleiding. Bij de investeringsmaatschappij waarvoor ik werkte, belandde ik al snel in een kwantitatieve rol, waarbij ik data moest analyseren en zelf moest programmeren.”

Als dynamisch duo kunnen Stefanie en Michael heel wat vaardigheden afvinken: Stefanie neemt de wetenschappelijke, commerciële en wettelijke kant voor haar rekening, terwijl het financiële facet en de technologische toepassingen Michaels materie zijn. Samen buigen ze zich over de strategie. Dankzij hun brede basis en veelzijdige vaardigheden kunnen ze uitstekend sparren met hun professionele partners, waardoor onderling overleg de betrouwbare basis vormt van een organische ontwikkeling. Twee deeltijdse medewerkers maken de Moonbirdequipe compleet: Jonatan buigt zich over de digitale marketing en Karen vertaalt haar ademhalingsexpertise als klinisch psycholoog naar ons klantvriendelijke kleinood.”


Een Vlaamse Gaai: de Moonbird is een volledig Vlaamse ‘vogel’

Ik vraag me luidop af waar de naam ‘Moonbird’ vandaan komt. Koestert mijn goedlachse gezelschap astronomische ambities met hun innovatieve idee?

“Een Moonbird is een strandloper die jaarlijks migreert tussen de Argentijnse Tierra del Fuego en Arctisch Canada. Die verre verplaatsingen liggen aan de basis van zijn naam: de vlijtige vogel legt tijdens zijn leven meer afstand af dan diegene die de aarde van de maan scheidt. Op die manier is hij een symbool van vitaliteit en duurzaamheid en past hij perfect binnen onze filosofie. Ondanks die Engelse naam, is Moonbird een Vlaams verhaal.

Dat is een bewuste keuze: het onshoringverhaal is veel duurzamer én niet eens zo veel duurder, zeker nu corona de globale goederenstroom op de helling zet. Het doorslaggevende duwtje in de rug was overigens ook volledig Vlaams: imec istart is écht een ideale accelerator. Het feit dat experten ons voorstel hebben weerhouden, sterkte ons in de overtuiging dat er brood zat in ons idee. istart zorgde niet alleen voor centen, maar was ook én vooral van ‘kapitaal’ belang met krachtdadige coaching: hun ondersteuning is eigenlijk een maatwerk MBA. Ook Start it@KBC zorgde voor onmisbare ondersteuning. Het lokale landschap is momenteel echt een vruchtbare voedingsbodem voor starters met een overtuigend idee en een dito businessplan. Ook onze kapitaalronde gebeurde op Belgische bodem, net als de succesvolle speurtocht naar professionele partners. Het Mechelse Achilles Design zorgt voor product development & design, de elektronica is in handen van het Leuvense Zenso Electronics, Wappla levert Antwerpse app development en in Harelbeke vonden we in Assemblics een professionele partner voor PCB printing & assembly.”

Lees verder onder de foto


Gezondheid moet met mentaal welzijn beginnen

De Moonbird is een elegante eyecatcher én een hoogstand hulpmiddel. “We willen ademhaling en relaxatie van hun zweverige imago verlossen met een knap kleinood met geweldig gebruiksgemak. Een hip hebbeding is ideaal om mentale gezondheid letterlijk en figuurlijk in de schijnwerpers te plaatsen.”

De Moonbird als dé stressreductietool van het jaar

Door corona werden gezondheid in het algemeen en mentale gezondheid in het bijzonder belangrijker dan ooit. In die optiek zal welzijn een prominente plaats opeisen in het HR-beleid. De Moonbird is een geknipte gezel om die nieuwe noden te lenigen. De hoogwaardige handheld beschikt over straffe software, en professionele psychologen zorgden met talloze audiogidsen voor optimale ondersteuning: aanhoudende ademhalingsbegeleiding met een leuke en laagdrempelige leercurve zorgt voor een structurele switch en langetermijnrendement. Moonbird is een preferentiële partner voor bedrijven die investeren in gezonde en gemotiveerde medewerkers.

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials