leaderboard bovenkant Ilse Jaques.jpg

Na de crisis, de ommekeer

Bedrijfsbeheer

Laat het algemeen geweten zijn dat Eric Van den Broele in volle crisis een boek schreef. Zijn geesteskind Na de crisis, de ommekeer zag eind 2020 het licht. Het boek biedt een meerwaarde voor jong en oud, ongeacht je professionele achtergrond. Ga mee op Erics reis en laat je onderdompelen en charmeren. (verslag door Kim-Sophie Chaidron)

De man achter het boek

Eric Van den Broele werkt vandaag als Directeur Research & Development bij Graydon Belgium nv. Een bedrijf waar hij 30 jaar geleden inrolde na zijn legerdienst tijdens de golfoorlog. Toen deze erop zat, was hij gedeconnecteerd van alles wat hij voorheen gekend had. Eric had gedacht noch gepland zolang bij een bedrijf te blijven. De CEO zag wat in hem en Eric werd gegrepen door de job.

Hij is noch econoom, noch data scientist. Hij beschrijft zichzelf als eclecticus, iemand die ideeën en begrippen overneemt die hij dan in een eigen systeem gebruikt. Hij brengt ideeën uit de filosofie en sociologie samen met ideeën rond economie en data science, waardoor hij een toekomstbeeld vormt.

Zijn professionele leven is rijkelijk gevuld, omdat ook overheden en onderwijsinstellingen op zijn kennis kunnen rekenen.

Het boek: Na de crisis, de ommekeer

In december 2020 bracht Eric Van den Broele een boek uit, getiteld Na de crisis, de ommekeer. Hij kwam tot het idee een boek te schrijven toen hij inzag hoeveel misverstanden er waren binnen de economie. Op basis van zijn waarnemingen ten tijde van de aanslagen in 2016 bedacht hij de schokbestendigingsscore. Deze vormt de basisinzichten tijdens de coronacrisis.

“Wat we nu zien tijdens de coronacrisis, zagen we na de aanslagen in Brussel in 2016 op kleine schaal.” - Eric Van den Broele

Man overboord

Of een bedrijf een crisis zou overleven, hangt niet af van het gegeven dat een bedrijf gezond was voor de crisis plaatsvond. Wel hangt het af van hetgeen Eric het vetgehalte, de reserves, van het bedrijf noemt. Het bedrijf belandt in ijskoud water. Hierbij zijn er twee scenario’s mogelijk.

  1. Ofwel heeft het bedrijf genoeg vetgehalte en energie om naar de kust te zwemmen.
  2. Ofwel heeft het nog voldoende vetgehalte om in het water te blijven liggen tot de reddingsboot er is.

Bovendien kan je ruim voor het plaatsvinden van een crisis uitmaken welke bedrijven in moeilijkheden zouden komen en hoeveel steunmiddelen ieder bedrijf nodig zou hebben.

Lees- en denkvoer

Een crisisperiode brengt altijd enige vorm van reflectie met zich mee. Laat dat net een reden zijn waarom Eric zijn - toch wel persoonlijke en erg verstaanbare - boek schreef.

Persoonlijk, omdat zijn boek is opgemaakt rond zijn eigen ervaringen. Verstaanbaar, omdat hij het schreef opdat een leek het zou verstaan.

“Als ik mensen zou aangezet hebben tot nadenken, zou ik een heel gelukkig man zijn.” - Eric Van den Broele

Hij zoekt uit hoe we deze moeilijke periode kunnen inzetten in ons voordeel. Om zo een samenleving herop te bouwen, ditmaal op mensenmaat.

Driedelig

Het boek is driedelig opgebouwd. Het eerste deel is Damage control en wat we eruit leren. Daarop volgt Rebel with a cause waarin zijn filosofische achtergrond op de voorgrond treedt. Het laatste deel Learning to fly: de instrumenten is een subtiele knipoog naar het cover art, een schilderij uit een reeks van Erics goede vriend Wim Adriaenssens.

Wie interesse heeft in het boek Na de crisis, de ommekeer kan het boek kopen bij Standaard Boekhandel, de onafhankelijke boekhandels of online (prijs: 20 euro).

Na de crisis, de ommekeer - Eric Van den Broele

banner zijkant Ilse Jaques 400x30.png

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials